fbpx

Det har aldrig været mere oplagt at rejse til Polen. I de sidste 25 år har landets udvikling været fantastisk, og selvom meget har ændret sig, får man stadig fuld valuta for alle pengene.

Det er nu, du skal rejse til Polen! Polen er et land, der længe har været en del af Europas historiske centrum, men som ofte overskygges af sine andre naboer. Det er et land i forandring og byder på meget mere end man tror. Her mødes gammelt med nyt, moderne mikrobryggerier mixes med middelalderbyer, med sushi og surkål og mælkebarer med mojitos. Og trækker du blot en smule ud fra storbyerne, kan du møde fritgående bisonokser i de krogede urskove, uberørte naturområder og storslåede bjergområder. Velkommen til Polen — landet, der kan byde på stort set hvad som helst.

Historiske Polen

Tag på rejse til Polen og oplev et spændende og enormt stort land på over 310.000 km2 – det er hele syv gange så stort som Danmark, hvis man skulle være i tvivl. Polen er et af de største og mest befolkede lande i den centrale del af Europa. Den europæiske gigant ligger midt i Europa og grænser op til en del lande, heriblandt Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet og Ukraine.

Polen har en spændende historie, hvor både middelalderen, 2. verdenskrig og Sovjetunionen har sat sine præg i landet.

Polens navn stammer fra den vestslaviske stamme ”polanie”, som forenede adskillige slaviske grupper i 800- og 900-tallet og opkaldte landet efter sig selv.

Landet havde særligt sin storhedstid i middelalderen, hvor det var særligt indflydelsesrigt. Landet plagedes dog af interne stridigheder, der splittede landet. Polen blev i en årrække delt op i flere områder, som var skiftevis selvstændige og i russiske, preussiske eller østrigske hænder.

Først efter afslutningen af Første Verdenskrig genopstod Polen som en samlet nation. I 1939 blev Polen dog første offer for Hitlers planer. Landet lå i skudlinjen mellem Tyskland og Rusland, to vældige nationer, der var dødsfjender. Polen led store tab under anden verdenskrig, hvor særligt byens hovedstad blev jævnet med jorden. Da anden verdenskrig sluttede, var Polens befolkningstal svundet med seks millioner individer.

Herefter fulgte flere år under kommunismens åg. I 1989 overgik Polen som det første land i østblokken til markedsøkonomi. I 1999 blev de medlem af Nato og i 2004 af EU.

Et land på UNESCOs verdensarvsliste

Er man interesseret i at opleve nogle af de steder, som ifølge UNESCOs verdensarvsliste er særligt bevaringsværdige, er Polen en sikker destination. Du kan nemlig prale af at møde intet mindre end 14 forskellige UNESCO-fredede steder på din ferie til Polen. Disse steder tæller blandt andet de gamle bydele i både Warszawa og Krakow, koncentrationslejeren Auschwitz-Birkenau, saltminen i Wieliczka, Hundredeårshallen i Wroclaw samt et bredt udvalg af kirker.

Især den gamle bydel i Warszawa er interessant, hvis du interesserer dig for UNESCOs verdensarv.  Bydelen var i sin tid vidne til Warszawaopstanden i 1944, hvor polske frihedskæmpere sloges mod de tyske styrker. Slaget satte sit præg på byen, der efterfølgende lå i ruiner. Herefter startede genopbygningen af byen. Det skulle tage fem år og resulterede i den gamle by, som man kender den i dag, fyldt med smukke kirker og paladser og store markedspladser. Den gamle by i Warszawa er et eksemplarisk eksempel på en næsten fuldkommen rekonstruktion af en bydel, som i den grad blev ramt af verdenshistoriens voldsomme hændelser.

Seværdigheder i Polen — fra storbyferie til naturoplevelser

I Polen kan du opleve alt lige fra storslået natur til dynamiske storbyer. De mest populære rejsemål er uden tvivl hovedstaden Warszawa samt Krakow, Polens næststørste by. Dog er der også meget at opleve uden for byerne, heriblandt en række mindre, hyggelige byer samt store, naturskønne områder.

De mest besøgsværdige byer i Polen

Warszawa er Polens pulserende hovedstad, som har udviklet sig fra kommunistisk højsæde til moderne og strålende metropol. Byen blev Polens hovedstad i 1596, da kong Sigismund den 3. flyttede hovedstaden hertil fra Krakow, for en bedre strategisk placering. I dag er byen berømt for sin genopbyggede historiske bydel og sit kulturliv med mange teatre og museer.

Krakow er landets tidligere centrum, hvor den gamle, kongelige hovedstads fortid smelter sammen den moderne nutid. Byen er berømt for sine uvurderlige kulturseværdigheder, og med en beliggenhed ved Wisla-floden er det ubestridt en af de smukkeste og mest stemningsfyldte byer i det gamle kulturland.

Poznan er en af Polens oversete perler, som sjældent er at finde på folks bucket-list” — og det er synd! Her kan du blandt andet besøge byens gamle markedsplads, Stary Rynek, der er omgivet af smukke pastelfarvede huse, små gyder og en særpræget atmosfære.

Gdansk er en smuk og velbevaret Hansestad, hvor hvert gadehjørne vidner om den storhedstid, som byen har oplevet. Som er en af de gamle Hansestæder og en af Polens mest historiefyldte byer, er der i Gdansk i dag rig mulighed for at opleve en moderne dynamisk by blandet med et stort historisk, arkitektonisk islæt.

Tag til Stettin, hvor vestlig livsstil og østlig kultur mødes. Her er alle områder er bygget efter parisisk model, som har givet byen tilnavnet ”Polens Paris”.

Naturoplevelser i Polen

Hvis du ønsker ferie i det fri, er Polen en oplagt destination. Her kan du blandt andet besøge Kolobrzeg ved Østersøens kyst. Kolobrzeg er verdenskendt for sine smukke strande og har en lang historie bag sig som kurby med tilnavnet, “Østersøens Perle”.

Swinoujscie er også en populær ferieby for mange. Byen ligger har en lang, skøn strandpromenade og et behageligt klima, hvilket gør det til en populær destination, når der skal tankes lidt energi på kontoen.

Polsk gastronomi – mere end bare kål og kartofler

Polsk mad er meget mere end kål, kartofler og vodka. I Polen tager man sine madtraditioner ganske seriøst, og det er ikke atypisk, at opskrifter er gået i arv gennem generationer.

Det polske køkken bærer præg af at landet har en lang historie bag sig som arbejdernation. Her får man masser af nærende mad, der kan give energi til lange dage på markerne. Det er bygget op omkring gode råvarer som kartofler, mel, mælk og kød. Retterne kan måske virke enkle, men de er ofte meget smagfulde.

Tag på mælkebar, på polsk ”Mleczny Bar”. Kommunisterne åbnede en lang række af mælkebarer i 1960’erne, hvor arbejderklassen kunne et nærende måltid mad for et par håndører. Projektet var statsstøttet, og derfor gik flere mælkebarer konkurs, da kommunismen måtte vige fra magten. Det er dog stadig til at finde mindst en mælkebar i de fleste byer i Polen, og de er bestemt et besøg værd, hvis man ønsker at afprøve den traditionelle, polske husmandskost.

Surdejssuppe og cheesecake – klassikere på det polske menukort

Menukortet i Polen varierer fra sted til sted, og landet er i høj grad præget af egnsretter. Der er dog en del gengangere, uanset hvor du befinder dig i Polen. Prøv Å»urek, en traditionel, smagfuld suppe på en base af surdej, der er en populær spise hos lokale såvel som turister. GoÅ‚Ä…bki er også en populær spise, der dækker over kåldolmere i tomatsovs. Du kan også prøve de lokale kopytka, den polske pendant til italienske gnocchi eller pierogi, dumplings fyldt med for eksempel kartoffel, ost eller kål. De kan dog også fås søde, hvor fyldet for eksempel er blåbær.

Polakkerne er generelt vilde med søde sager — og de er gode til at lave det! Ud over søde piorogi byder det polske køkken også på et væld af kager, tærter og søde sager. Du kan blandt andet smage den søde tærte mazurek, den polske cheesecake sernik eller makowiec, en roulade med birkesfyld.

Oplevelser, som dækker ethvert behov

Det er oplagt at rejse til Polen, hvis man søger en destination med et væld af oplevelser. Om man er til kulinariske oplevelser, shopping, kunst og kultur, natur, underholdning, wellness eller noget helt syvende, er Polen bestemt en sikker vinder. Polen tilbyder en bred pallette af seværdigheder og oplevelser, som kan dække ethvert behov. Det er kun fantasien der sætter grænserne.

Spinner Indlæser...

Regioner i Polen

Med en rejse til Gdansk vil du opleve en smuk og velbevaret Hansestad, hvor hvert eneste gamle hus vidner om byens stolte fortid. Gdansk, som ligger i...
Kolobrzeg er en traditionsrig kur- og badeby, der i dag anses som en af Polens største perler. Og der er ikke noget at sige til, at gæsterne gang p...
Tag på en uforglemmelig rejse til Krakow, hvor den gamle, kongelige hovedstad smelter historien, legender og den moderne udvikling sammen. Det histor...
Med et areal på over 250 km2 og over en halv million indbyggere er Poznan den femtestørste by i Polen. Poznan er endvidere den største by og tilmed...
Polens syvendestørste by, Stettin, byder på spændende kultur og sjove steder at gå ud. Se vores udvalg af rejser til Stettin her på siden. Stetti...
Swinoujscie er opkaldt efter floden Swina, men byen bliver ofte kaldt landet med de 44 øer. Swinoujscie ligger nemlig på øerne Uznam og Wolin og er...
Warszawa er en moderne storby, som på få år har udviklet sig fra at være en by hvor kommunistisk arkitektur og stil har domineret, til en dynamisk...

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY