fbpx

Warszawa er en moderne storby, som på få år har udviklet sig fra at være en by hvor kommunistisk arkitektur og stil har domineret, til en dynamisk, moderne og strålende storby. En rejse til Warszawa giver dig mulighed for at opleve en historie, som gør byen ekstra spændende at besøge. Her er museer, restauranter og oplevelser for enhver smag og interesse.

En ferie til Warszawa giver dig en stor kulturel oplevelse! Udover at være Polens hovedstad, så er byen også kendt for at være en arkitektonisk perle med mange seværdigheder. Her er der rigeligt at tage sig til for den historie- og kulturinteresserede.

Warszawas historie

Warszawa ligger ved floden Wisla og er den dag i dag sæde for regeringen, parlamentet og centraladministrationen.

Tilbage i 900-tallet var Warszawa ikke andet end en slavisk bebyggelse med en enkelt borg. I begyndelsen af 1300-tallet blev der på stedet grundlagt en lille by, Stare Miastro, der skulle være kimen til Polens store hovedstad, som vi kender den i dag.

I 1526 blev området omkring Warszawa indlemmet i Polen. Unionen mellem Polen og Litauen betød, at Warszawa kom til at ligge i centrum af det nyetablerede rige. Warszawa afløste Krakow som landets hovedstad.

Warszawa var i hurtig udvikling indtil anden verdenskrig stak en kæp i hjulet på industrialiseringen, da byen blev offer for det første ud af nazisternes mange bombardementer.

Warszawa — en genoprejst by

Warszawa led store tab under anden verdenskrig, hvor det skønnes at op mod 75% af byens infrastruktur gik tabt. Da anden verdenskrig sluttede, begyndte byens store genopbygningsplan. I årene 1949-1963 gennemgik Warszawa et genoprejsningsprogram. Hele projektet kulminerede i 1971-1984 med genopførelsen af byens store kongeslot med rødder tilbage fra 1200-1300-tallet.

Hele genopbyggelsen af bydelen baserede sig på gamle byplaner, fotografier samt en række malerier af den italienske maler Bernardo Bellotto, som i slutningen af 1700-tallet malede en række fotografisk nøjagtige billeder af byen. Projektet vakte international opmærksomhed og er en af grundene til, at en stor del af byen er at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

Seværdigheder i Warszawa

Den Gamle By

Warszawa er en relativt stor by, der består af 18 kvarterer. Centrum kan deles op i to, den gamle by, Stare Miasto og den nye by, Nowe Miasto. Den gamle by, Stare Miasto udgør en atmosfærefyldt kerne i byen, der centreres omkring rådhuspladsen Rynek. Her finder du også Warszawas vartegn, Havfruen.

Det er også i Den Gamle By, at du finder Plac Zamkowy, Slotspladsen, og det berømte Kongeslot.

Den Gamle By blev i 1980 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Musikalske Warszawa

Historisk set har det polske aristokrati haft en meget tæt forbindelse og tilslutning med det franske aristokrati, hvilket kan ses i arkitekturen i Den Gamle By. Dette har det også gjort at Warszawa i dag er en hovedstæderne for klassisk musik.

Dette kommer til udtryk i Lazienki-Parken med Chopin-monumentet, samt Helligkors-kirken, som er kendt fordi Chopins hjerte er opbevaret i en af skibets søjler. Derudover byder filharmonien på store klassiske koncerter med orkestre fra ind- og udland. Teatr Wielki er byens vigtigste scene med større operaer og balletter. Warszawa Opera Kameralna byder mest på mindre operaer. Filharmonien, Teatr Wielki og Warszawa Opera har åbent i marts-maj og oktober-december.

Der er mulighed for at se og høre gratis Chopinkoncerter i Lazienki-Parken om sommeren.

Kulturpaladset — Stalins gave til det polske folk

Kulturpaladset, Stalins gave til det polske folk, er absolut også et besøg værd, selvom lokalbefolkningen hader den 234 meter høje bygning inderligt, grundet dens symbolske status. Alligevel kommer de til Kulturpaladset på grund af de mange museer, teatre, biografer og restauranter.

Shopping og natteliv

Der er rig mulighed for at svinge både dankort og laksko i den polske hovedstad.

Priserne er generelt lavere end i Danmark, men hvis du virkelig skal spare penge, gælder det om at shoppe lokale mærker. Det meste shopping foregår i byens mange shoppingcentre. Her kan du blandt andet besøge det imponerende storcenter Zlote Tarasy, der har en central placering tæt på byens banegård. Hvis du savner frisk luft på shoppingturen, kan du sætte kursen mod shoppinggaderne Nowysjiat og Ulica Chmielna.

Warszawa har desuden et spændende natteliv for alle aldersgrupper. Her finder du både diskoteker til de yngre og cocktailbarer til det mere modne publikum. Især jazzmiljøet trives i den polske by, hvor der kan opleves mange jazzklubber.

Pusterum

Hvis du trænger til et pusterum fra storbyen, skal du begive dig ned mod byens havnefront. Det er populært at besøge byens flodbredder, hvor velholdte strande tiltrækker både lokale og turister.

Her kan du også opleve Multimedia-springvandsparken, hvor du om sommeren kan se spektakulære lasershows inspireret af byens historie.

Vil du vide mere?

Få flere insidertips og tricks til din rejse til Warszawa her!

Spinner Indlæser...

Regioner i Warszawa

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY