fbpx

Oplev Toscana – en af de mest kendte og elskede regioner i Italien

– Og på en rejse til Toscana skal man heller ikke tilbringe særlig lang tid i området for at forstå hvorfor. Regionen er nemlig velsignet med en fantastisk smuk natur, råvarer af international verdensklasse og et kulturliv, der blomstrer og trives som aldrig før.

Når du bevæger dig rundt på din ferie i Toscana, vil du hurtigt opdage, hvad et toscansk landskab indebærer: Bølgende bakker, små snoede veje omgivet af cyprestræer og frodige marker, så langt øjet rækker. Udsigten afslører små og større byer med smukke historiske centrummer og smalle gader, hvis historie strækker sig tilbage til etruskernes og middelalderens byer.

Det er netop alle disse små byer, eller nærmere deres beboere, der kan tage æren for det smukke landskab. Selvom det måske kunne ligne det, så er det toscanske landskab ikke opstået af sig selv. Toscana er selve indbegrebet af et italiensk kulturlandskab, der er fremelsket af dets beboere, med smukke cypres- og pinjeflankerede veje, der leder op til renæssance- og barokpalæer

Selvom vi ofte omtaler noget som ”typisk toscansk landskab”, så byder den toscanske natur også på stor variation. Hvor der ved kysten er mere fladt, bliver landskabet mere og mere bakket, jo længere man bevæger sig ind i landet. Her kan man foruden bølgende bakker også finde stejlt terræn, klipper og skovlandskab.

En unik mangfoldighed

Det varierende landskab skaber fantastisk grobund for en mangfoldighed af fødevarer, som sjældent er set andre steder i verden. Det er også her, du vil opdage, at alt dyrkes i området, lige fra kartofler til safran. Toscanerne har stor respekt for deres råvarer og behandler dem med nænsom hånd.

Derfor er madkulturen i sig selv en seværdighed i Toscana. Området brillierer blandt andet i olivenolie, trøfler, kød, grønt og meget, meget mere. Det resulterer i et fantastisk køkken, hvor du både kan nyde fantastisk pizza, pasta og gnocchi samt mere lokale specialiteter. Endnu en grund til, at en ferie i Toscana er oplevelsen værd.

Det ville være en skam at nyde et toscansk måltid uden et godt glas lokal vin – og det er ikke ligefrem en udfordring at finde i Toscana. Området er kendt for sine vine og gemmer på nogle af verdens ældste vinområder som Chianti samt nyere områder som Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino.

Toscanas historie

Historisk set har Toscana altid spillet en stor rolle for Italien, kulturelt såvel som politisk. Det skyldes især den tidlige udvikling af byer i området, hvis civilisation hurtigt satte sit præg på resten af landet. I oldtiden dannede området ”Etrurien” sammen med dele af naboregionen Umbrien.

Etrurien fungerede i en lang periode som etruskernes hovedsæde. Det er også herfra, at Toscana har fået sit navn. ”Toscana” kommer nemlig fra ”tusci”, den latinske betegnelse for ”etruskerne”. Volterra, Arezzo, Pisa og Cortona er nogle af de byer i området, hvor kulturarven fra etruskerne står stærkest i modsætningen til byer som Lucca og Firenze, der i stedet er præget af landets romerske periode.

Siden etruskernes storhedstid har Toscana været i hastigt skiftende hænder. Da området trådte ind i den tidlige middelalder, kom området under longobardernes magt. Herefter blev det frankernes tur til at overtage magten over området. I 1000-tallet kom Toscana under Canossa-grevernes hånd, men da den magtfulde Mathilde af Canossas døde i 1115, blev byer som Pisa og senere Firenze gradvist mere selvstændige.

Bystaternes tid og Renæssancen – da Toscana var verdens navle

Firenze blev Toscanas dominerende byrepublik, især efter indlemmelsen af Pisa i 1406. Firenzes position blev kun stærkere under den magtfulde Medici-slægts styre, der indledtes i 1430’erne. Herefter fulgte en periode med habsburgernes storhertugdømme, Napoleons herredømme, det habsburgiske herredømme igen, hvorefter Toscana i 1861 endeligt tilsluttede sig det italienske kongedømme.

Toscana spillede især en stor rolle under den italienske renæssance, som betegner overgangsperioden mellem middelalderen til tidlig moderne tid – slutningen af 14. århundrede til omkring 1600. Det skyldes i høj grad byen Firenze, der var hjemsted for mange historiske personer med stor indflydelse på videnskab og kunst. Den italienske renæssance blomstrede især omkring byerne Firenze og Siena.

Den italienske renæssance havde stor kulturel betydning for området. Især her regnes tekster af Petrarca, Boccaccio og Machiavelli som hovedværker samt kunstværker af Michelangelo og Leonardo da Vinci. Renæssancen kulminerede dog i slutningen af det 15. århundrede, hvor invasioner fra udlandet kastede området ud i krig. Inden da havde den italienske renæssance imidlertid forgrenet sig til resten af Europa, hvor den blandt andet inspirerede både den nordeuropæiske og engelske bevægelse af samme navn.

Spinner Indlæser...

Regioner i Toscana

Du kender måske bedst Chianti for deres fremragende vine, men det toscanske område har så meget mere at byde på end hvad der kan være i en vinfla...
Firenze i Toscana var engang en af verdens stormagter med den kendte Medici-familie som front for handelsimperiet. En rejse til Firenze i ItalienÂ...
Hvis du er til historiske monumenter, hvide sandstrande og fantastisk arkitektur, er Pisa og den toscanske kyst lige noget for dig! Tag med på denne ...
I Toscana, syd for regionen Siena, finder du det skønne naturområde Val d’Orcia. Man skal ikke tilbringe særlig lang tid her for at forstå h...
I de bølgende bakker i det sydøstlige Toscana, finder du Val di Chiana dalen, med byer som Cortona og Arezzo – et af de bedste områder at opl...

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY