fbpx

Umbrien er en region beliggende i det centrale Italien. Her finder du et område med fantastisk grønne omgivelser og en dyb historisk og kulturel arv. Vi har et særligt udvalg af rejser til Umbrien, både kendt som Toscanas lillebror” og ”Il cuore verde d’Italia” — ”Italiens grønne hjerte”

Umbrien er en bjergrig region, beliggende midt i Italien. Mange sammenligner regionens skønne vidder med dem, der ligger i Toscana, hvortil Umbrien ofte bliver omtalt som ”Toscanas lillebror”.

Umbrien er dog meget mere end det. Her finder du nemlig usædvanligt grønne vidder, Italiens fjerdestørste sø og blomstrende marker. Faktisk er her så grønt, at Umbrien har fået kælenavnet ”Il cuore verde d’Italia” – ”Italiens grønne hjerte”. Vendingen optrådte første gang i et digt af Giosu¨ Carducci, da han malende beskrev Clittuno-floden i Umbrien. Herefter blev kaldenavnet hurtigt optaget i den italienske kultur. Og man skal ikke opholde sig længe i regionen for at forstå hvorfor. Umbrien ligger nemlig midt i landet og gemmer på et landskab, der bugner af uendelige vinmarker, fantastiske olivenlunde og frodige skove — det kan da få ethvert hjerte til at banke lidt hurtigere.

Umbriens historie

Umbrien er opkaldt efter umbrerne, der er de første kendte indbyggere, der bosatte sig i området. De slog sig ned omkring 600 f.v.t. men fik ikke lov til at være i fred særligt længe. Snart blev området besat af etruskerne, som jog umbrerne på flugt i bjergene, hvor de gemte sig i klipperne.

I år 298 f.v.t. rejste der sig dog en større trussel — Romerriget. Umbrerne indgik forbund med samnitterne og etruskerne for at gå imod den dominerende stormagt. Det havde de dog ikke det store held med, og da Rom kunne kalde sig sejrsherre efter slaget ved Sentinum, gik der ikke længe, før Umbrien blev indlemmet i Romerriget. Herefter fulgte en lang periode med skiftende herredømmer, hvor særligt middelalderen var fyldt med forskellige forsøg på invasioner — succesfulde såvel som forfejlede. Her er det især værd at bemærke hvordan hertugdømmet Spoleto indtog Umbriens sydlige del — et træk, der har haft stor betydning for området.

I 1377 blev Umbrien indlemmet i kirkestaten, og i 1861 blev regionen del af den nye Italienske stat, der ligger til grund for hvordan landet ser ud i dag. 

Perugia

Man kan ikke besøge Umbrien uden at besøge regionens gamle hovedstad, Perugia. Perugia ligger midt i regionen, placeret på en bakketop 500 meter over havoverfladen. Byen er en gammel universitetsby, der har sin helt egen ungdommelige charme, som man ikke kan undgå at blive inspireret af. Faktisk fortjener byen sin helt egen omtale — og den kan du finde lige her.

Assisi

Endnu et stop, som du bliver nødt til at gøre dig på din rejse, er i Assisi, der fortsat tjener som regionens religiøse centrum. Det skyldes intet mindre end en enkelt mand, der engang betrådte byens snoede gader.

Frans af Assisi blev født i 1182 som søn af en velhavende købmand. Han levede et sorgløst liv indtil de blodige stridigheder mellem Perugia og Spoleto fik ham til at sætte spørgsmålstegn ved sin velsignede tilværelse. I sin søgen efter mening besøgte han den faldefærdige San Damiano-kirke. Her fik han efter sigende en åbenbaring, da kirkens kors hævede stemmen og bad Frans genopbygge kirken.

Frans valgte herefter at hellige sit liv til de højere magter. Han vendte ryggen til sit tidligere liv og stiftede Franciskanerordenen, en orden af tiggermunke, der bruger deres liv på at tjene Gud. Selvom det er mange år siden at Frans betrådte Assisis gader, er hans åndelige tilstedeværelse i byen nærværende.

Franciskanerordenen spiller stadig en stor rolle i byen og det gør Klarisserne, ordenens kvindelige pendant, også.

Når du besøger Assisi, skylder du dig selv at lægge vejen forbi Basilica di San Francesco, hvor Frans’ jordlige legeme er bevaret. Den øvre del af kirken er dekoreret med Fresco illustrationer fra det gamle og det ny testamente, der bestemt også er en seværdighed i sig selv.

 

Vi anbefaler også at lægge vejen forbi Basilica di Santa Chiara, hvor en af Frans’ største tilhængere hviler. Nyd også udsigten fra Rocca Maggiore og den spændende historiske arkitektur i Santa Maria sopra Minerva. Sæt gerne et par dage af til at udforske Assisi — her er nok at tage sig til!

Gubbio

Hvis du tager nordpå fra Assisi, vil du støde på lille, charmerende Gubbio. Gubbio ligger godt gemt væk bag sin bymur, der strækker sig langs skråningerne på Monte Ingino.

Det er en særlig oplevelse at besøge. Byen synes at eksistere i sin egen lille tidslomme, og der er nok ikke så meget, der har forandret sig her siden middelalderen.

Ud over byens særlige stemning kan du nyde byens katedral samt Palazzo dei Consoli, et historisk museum i gotisk stil.  Besøg også Ducal Paladset fra det 15. århundrede, det gotiske San Francesco-kirke og Piazza Quaranta Martiri — et lille stykke verdenshistorie gemt i Gubbios gader. Piazza Quaranta Martiri står som minde efter de 40 gidsler, som tyske soldater skød under anden verdenskrig som straf for italienske frihedskæmperes aktiviteter-

Lago di Trasimeno

I Umbrien finder du også Italiens fjerdestørste sø, Lago di Trasimeno. Søen er hverken så dyb eller stor som mange andre i landet, men området er usædvanligt frodigt og hyggeligt. Harmoniske højdedrag omkranser den 128 kilometer lange sø, og her er fyldt med både vingårde, hyggelige småbyer masser af skøn natur.

Den største seværdighed i området er fæstningsbyen Castiglione del Lago på søens vestlige bred. Her finder du blandt andet et udvalg af gode restauranter. Besøg også middelalderborgen Rocca del Leone samt hertugpaladset Palazzo della Corgna, hvor der hver onsdag morgen afholdes marked.

Læs mere om Lago di Trasimeno lige her.

Orvieto

En times kørsel fra Lago di Trasimeno ligger Orvieto, 315 meter oppe i luften. I modsætning til de fleste andre byer i området ligger Orvieto ikke på en bakketop men i stedet på en samling vulkansk aske, der for mange år dækkede området.

Byens højde skærmede indbyggerne fra de fleste fjendtlige angribere, der forsøgte at indtage byen. Den vulkanske aske var desuden let at grave i. Etruskerne fandt hurtigt ud af at udvide byen og begyndte at bygge til under jorden. Du kan stadig besøge de kilometerlange gange og se de mange sale, opbevaringsrum, brønde og vinduer, etruskerne har gravet ud.

Når man besøger Orvieto, er det ikke svært at forestille sig hvordan byen så ud for hundreder af år siden. I byens centrum finder du Piazza del Duomo samt byens gotiske domkirke, Duomi di Orvieto. Duomi di Orvieto skiller sig ud fra resten af byens sandfarver ved at bære en sprudlende facade. Domkirken er desuden 53 imponerende meter høj og 40 meter bred og kan spejdes på lang afstand, når du kommer kørende til byen. Inde i selve domkirken finder du en kæmpemæssig trefløjet altertavle og en samling fresker, der inspirerede selveste Michelangelo til udsmykningen af loftet i det Sixtinske Kapel.

Når du er i Orvieto, bliver du også nødt til at besøge kirkemuseet Museo dell’Opera del Duomo samt Palazzo Papale, hvor paverne i 1500-tallet søgte tilflugt, når der var problemer i Rom. Orvieto indeholder også et af Italiens vigtigste etruskiske samlinger på Museo Claudio Faina e Civico, som bestemt også er et besøg værd.

Spoleto

Spoleto var i fordums tid en af de vigtigste romerske kolonier i Umbrien. Romerne er da også ophavsmænd til mange af byens store bygninger, der ligger i byen.

Spoleto er delt op i en gammel og ny bydel. I den nye bydel ligger togstationen, hvor man kan opnå forbindelser til andre dele af landet. Den gamle bydel begynder på Piazza della Libertà, hvor man finder det romerske teater samt Spoletos arkæologiske museum, der rummer vigtige etruskiske og romerske artefakter.

I byen finder du også Ponte delle Torri, den 230 meter lange, gotiske bro, som efterhånden er blevet Spoletos varemærke. Den er bygget oven på en romersk akvædukt opført omkring år 200. I Romerrigets storhedstid fungerede akvædukten som vandforsyning til byen samt som flugtvej for byens indbyggere. Broen er velbevaret og kan passeres til fods, hvor den forbinder byen med borgen Rocca Albornoz.

Spoletos torv hedder Piazza del Mercato, og her er ofte markedsdage. Her finder du sorte trøfler, farverige grøntsager og skønne oste. Det er et fantastisk sted at betragte lokallivet og fylde sig med smagsprøver. Både pladsen og sidegaderne er fyldt med gastronomiske specialforretninger med trøfler og vildsvinepølser. Her ligger også mange dejlige restauranter, hvor køkkenet er klassisk umbrisk og ægte Italiensk.

Når du har fået stillet sulten, kan du begive dig ud i at undersøge resten af byen. Her kan du blandt andet lægge vejen forbi Cattedrale di Santa Maria Assunta, Piazza del Duomo og ikke mindst den UNESCO-fredede Basilica di san Salvatore.

Todi

Den smukke og elegante middelalderlige by Todi står på toppen af ​​endnu en bakke. Byen ligger kun få kilometer fra Perugia og Orvieto og er omgivet af tre ringvægge, en etruskisk, romersk og middelalderlig. Todi blev grundlagt af et gammelt Umbrisk folk i det 8.-7. århundrede f.v.t. Byen hed dengang ”Tutere”, som betyder ”grænse”. Det henviser til beliggenheden, der dengang var på grænsen til de etruskiske områder. I 217 f.v.t. blev området dog indtaget af romerne.

Byen har flere ruiner fra etruskisk og romersk tid. Den er dog hovedsageligt præget af middelalderlige bygninger. Eksempler herpå er Palazzo del Capitano (ca. 1290) samt domkirken SS. Annunziata (1100-1300-t). Du kan også besøge centralkirken Santa Maria della Consolazione. Kirken blev påbegyndt i 1508 af Cola da Caprarlo, inspireret af Bramantes Peterskirke og fuldført 1606.

Byens hjerte er Piazza del Popolo. Herfra kan du se rådhuset, Lapidary-museet, kunstgalleriet samt museet for romersk-etruskisk kunst. Her finder du også Priori-paladset, der blev afsluttet i det fjortende århundrede. Katedralen, der blev bygget i det tolvte århundrede på ruinerne af et tempel dedikeret til guden Apollo, er kendetegnet ved en lang trappetrin og en smuk romansk facade.

Spinner Indlæser...

Regioner i Umbrien

Tag på oplevelse med en rejse til Trasimenosøen (Lago Trasimeno), og oplev et stænk af blåt i det bakkede landskab. Trasimenosøen er beliggende d...
Tag på ferie til Perugia, en munter og livlig by, der er blandt Italiens ældste. Umbriens skønne hovedstad er absolut er et besøg værd, om man ha...

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY