fbpx

Østeuropa har alt, hvad hjertet kunne begære! Spis billig Michelin-mad i Budapest, mærk historiens vingesus i Prag eller nyd en daseferie ved Kroatiens krystalblå kyster. Kun fantasien sætter grænser for din næste tur til vores naboer i Øst.

Østeuropa har en lang og fascinerende historie, hvor landenes magthavere og grænser har skiftet frem og tilbage i pendulfart. I efterkrigstiden formåede flere lande dog at løsrive sig fra Sovjets greb. Da jerntæppet faldt, blev Prag og Budapest de første byer, der kunne åbne dørene op for turister. Siden da, er rejser til  Østeuropa kun blevet mere og mere populært.

Den smukke natur er flankeret med alt lige fra gamle borge og paladser til overraskende velbevarede middelalderlandsbyer. Her finder du overvældende arkitektur, hvor imponerende bygningsværker, smukke torve og åbne pladser vidner om romernes storhedstid i området. Den specielle historie og de velbevarede, arkitektoniske perler er få ud af mange grunde til, at så mange destinationer i Østeuropa er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Det er dog ikke kun fortidens levn, der gør Østeuropa bemærkelsesværdig. Kunst, kultur og gastronomi blomstrer i den grad også hos vores naboer mod øst. Om du er historieelsker, gourmand eller bare trænger til et afbræk fra hverdagen, så er Østeuropa på mange måder en oplagt destination til en forlænget weekend.

Mærk historiens vingesus i Tjekkiet

Hvis du interesserer dig for historie og kultur, er Tjekkiet det oplagte valg at besøge. Tjekkiet var i mange år under kommunistisk herredømme men siden 1993 har landet været en selvstændig stat og tiltrukket besøgende fra hele verden.

Selvom Tjekkiet officielt kun har eksisteret siden 1993, stikker de historiske rødder meget dybere. Landets indbyggere er stolte af den lange historie, som de gør en stor dyd ud af at vise frem. Overalt i landet kan du støde på gamle borge, slotte og historiske bygninger. De er med til at sætte scenen for de mange fortællinger om magtfulde personer og slægter, der fik indflydelse for Tjekkiet og resten af verden.

Med historie fra Bøhmen og Mähren, de to gamle lande, der nu danner det moderne Tjekkiet, har du her en port til Europas historie. Når du besøger landets hovedstad, Prag, er det oplagt at lægge vejen forbi Det Gule Marked og Josefov, Prags gamle jødiske bydel. Har du mulighed for at blive i Prag flere nætter, anbefaler vi også en endagstur til den tidligere tyske koncentrationslejr, Theresienstadt. Du kan læse mere om Prag lige her.

Ungarn — termiske bade i Østeuropa

Ungarn er meget mere end gullasch og folkemusik. Landets mangfoldige historie har i den grad flettet sig ind i verdenshistorien. Som så mange andre lande, kom Ungarn under kommunistisk herredømme efter anden verdenskrig. I oktober 1956 forsøgte indbyggerne gennem et oprør at demokratisere landet, men blev slået ned af Sovjetisk militær. Der skulle gå indtil 1990 før landet kunne afholde sit første frie valg som selvstændig stat.

Ungarn ligger lige i smørhullet mellem lande som Slovakiet, Ukraine, Rumænien, Serbien, Kroatien og Østrig. Landets sø, Balatonsøen, er den største sø i Centraleuropa og derfor også et yndet turistmål. Ungarn er et spændende sted for naturelskeren. Hvis du rejser til det sydlige Ungarn, vil du finde mange tusind hektar nationalparker, store frugtplantager og fuglereservater i massevis. Området skorter heller ikke på smukke skove, søer og vinmarker.

Ungarn byder på den moderne hovedstad Budapest. Budapest er et af de mest populære destinationer i Østeuropa — og med god grund. Budapest er især et himmerige for madelskeren, da du kan stille sulten på et væld af Michelin-restauranter uden at tømme bankkontoen.

Budapest er kendt for sine termiske bade, hvis vand leveres af de 118 varme kilder, der løber under byen.

Ukraine — fra kornkammer til kulturby

Længere østpå finder vi en af Ungarns mange naboer — Ukraine.

Under Sovjetunionens storhedstid var Ukraine en af deres største leverandører når det kom til landbrug og industri. Ukraine blev derfor i mange år kendt som Sovjetunionens ”kornkammer”. Det er dog en stilling, som de for længst har rystet af sig. Ungarn er et fantastisk smukt land med grønne, maleriske landskaber, middelalderlige slotte og storslået natur. En rundtur i Ukraines smukke landskab er selvfølgelig oplagt. Vi anbefaler dog også at lægge vejen forbi landets smukke hovedstad, Kiev. Hvis du har mulighed, vil vi også anbefale at besøge byen Lviv. Lviv er ikke så stor som Kiev, men her er til gengæld har byen en helt særlig historisk og kulturel status.

Kroatien – badeferie i Østeuropa

Hvis du søger efter noget med lidt mere sol og varme, er Kroatien et oplagt valg. Landet er ved at vinde plads i hjertet blandt flere danskere, da man her kan få badeferie uden så mange turister som i Spanien eller Italien — og ofte også til færre penge.

Kroatien har en skøn kyst med mange muligheder for at få dyppet tæerne. De fleste strande i Kroatien er stenstrande, men du kan også finde enkelte sandstrande, der dog også er populære hos andre turister. Uanset hvor du vælger at stikke fødderne i, er Kroatiens kyster fyldt med samme slags smukke, klare vand, der er så karakteristisk for Adriaterhavet. Det smukke hav gør det også oplagt at dyrke vandsport, og du vil finde mange steder, hvor du kan tage del i aktiviteter som snorkling, dykning, surfing og vandski.

Det er også oplagt også at besøge nogle af de spændende kystbyer, der alle har et væld af hyggelige restauranter og cafeer at byde på. Landets lange kystlinje lægger op til et menukort spækket med frisk fisk i alle afskygninger. Du kan også nyde landets andre specialiteter, som blandt andet byder på grillet kød, lufttørret skinke, fåreost og lokale grøntsager.

Når du planlægger et besøg i Kroatien, kan du nyde godt af landets lange sæson. Det gode vejr starter allerede i maj, hvor vandet dog kan være lidt køligt, men solen varmer dejligt. Det dejlige vejr strækker sig som regel helt ind i oktober måned, hvor der dog godt kan være brug for en let sweater.

Besøg også endelig byens hovedstad Zagreb, hvis lille og charmerende størrelse gør det oplagt at besøge dens attraktioner til fods — selvom sporvognen også er en charmerende måde at bevæge sig rundt på.

Vil du vide mere?

Lonely Planet har en god guide til Østeuropa, som muligvis kan inspirere dig. Læs mere her.

Spinner Indlæser...

Regioner i Østeuropa

Tag på rejse til Budapest, Ungarns hovedstad, som folder sig ud på begge sider af Donau-floden. Budapest udspringer af to byer, Buda og Pest, og er ...
Bukarest er en Rejse gennem Historien Bukarest, hovedstaden i Rumænien, har en rig historie, der strækker sig over århundreder. Byen, ofte kaldt &#...
Kroatien Hvis du søger efter i Østeuropa med lidt sol og varme, er Kroatien et oplagt valg. Landet er ved at vinde plads i hjertet blandt flere da...
“Kulturel” og “fascinerende” er blot 2 af de mange ord, der beskriver Prag. Det er en af Europas allersmukkeste byer med sine ...

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY