fbpx

Friuli-Venezia Giulia ligger i det nord-østlige Italien og byder på et varieret landskab med dybe kontraster. I nord domineres regionen af snedækkede alper, midten dækkes af frodige, vinstokkefyldte marker mens sol og sandstrand pryder den sydlige del. Og det er ikke kun vejret, der har en spændende størrelse i Friuli-Venezia Giulia. Her finder du nemlig en selvstændig italiensk region med både romerske ruiner og østrig-ungarnske paladser. Kort sagt kan en ferie i Friuli-Venezia Giulia byde på lidt af hvert!

Friuli-Venezia Giulias historie

Regionens historie strækker sig helt tilbage til sten- og bronzealderen. Herefter har området været i skiftende hænder – kelterne, romerne, hunnerne, longobarderne og frankerne har alle hersket over området. Nogle af dem, der har sat størst aftryk i området, har uden tvivl været regionen Veneto, der havde herredømmet fra 1420 til 1797. I 1797 blev Friuli-Venizia Giulia overgivet til Østrig, hvor det i det kommende århundrede var del af det strålende østrig-ungarske dobbeltmonarki. I 1866 blev regionen igen en del af Italien, hvor det siden 1963 har været en selvstændig italiensk region.

Friuli-Venezia Giulia har særstatus som autonom region i Italien. Dette skyldes regionens lingvistiske og kulturelle mangfoldighed, som skyldes indflydelsen fra de mange forskellige magtudøvere gennem tiden. Det er netop denne særprægede historie, der gør Friuli-Venezia Giulia til en oplagt feriedestination, hvis man har interesse for historie og kultur. Området byder på et stort udvalg af historiske seværdigheder, fra romerske ruiner til østrig-ungarske paladser til verdenskrigsmuseer — særligt i hovedstaden Trieste.

Trieste — Friuli-Venezia Giulias aristokratiske hovedstad

Trieste er regionens hovedstad og måske også den mest spændende by at besøge. Trieste har i mange år haft særstatus i Friuli-Venezia Giulia, da Triestes bugt er blevet brugt som havn. Under Østrig-Ungarns herredømme, var Trieste den eneste større havn – en position, der førte byen til storhed og rigdom. Havnen handlede i stor stil med varer som kaffe, krydderier og bomuld, som de solgte videre til Europa.

Trieste i Italien

Smukke Triestes havnefront

 

Hvis du besøger Triestes havnefront i dag, kan man stadig kan mærke områdets storhedstid og historiens vingesus. Den store havnefront er udsmykket med neoklassisk arkitektur, og i marinaen ligger byens hvide lystbåde og vugger.

Start dine udflugter i byens centrum, Piazza dell’Unità d’Italia, der stadig oser af østrigsk charme. I nærheden kan du blandt andet finde Palazzo del Municipio fra omkring år 1900 samt et udvalg af ældre palæer. Det er også oplagt at slå vejen forbi Trieste børs, hvor den østrigske fortid står stærkt.

Trieste har også en særligt spændende kirke, San Giusto-basilikaen, der stammer fra 1300-tallet. Her kan du beundre pragtfulde mosaikker og farverige fresker, Det er også værd at besøge Castello di San Giusto, byens renæssanceborg, som rummer et spændende våbenmuseum. I nærheden ligger det arkæologiske museum, Civico di Storia ed Arte, hvor du kan opleve romerske, græske og egyptiske samlinger.

Lonely Planet stemplede i 2019 Trieste som Italiens næste store rejsemål. Du kan læse artiklen her og få inspiration til din næste tur.

Udine — Friuli-Venezia Giulias smukke vinområde

Udines gamle centrum

Nord for Trieste ligger det livlige og velstående Udine. Hvor flere byer i området bærer tydelige præg fra særligt Østrig og Slovenien, skiller Udine sig ud. Byen er italiensk hele vejen igennem, og især Veneto har sat sit præg på byens middelalderlige centrum, der er opført i gotisk-venetiansk stil.

I byen finder du også Piazza delle Liberta, en af Italiens og Friuli-Venezia Giulias smukkeste pladser. Pladsen er omkranset af de flotteste bygningsværker i renæssancestil. Det er især værd at bemærke pladsens imponerende klokketårn samt buegangene på Porticato di San Giovanni.

Udine i Friuli-Venezia Giulia

Udine er mere italiensk inspireret end mange af sine nabobyer

Du må ikke gå glip af Chiesa di Santa Maria di Castello, en af byens ældste kirker. Slottet blev genopført af den kendte italienske maler og arkitekt Gaspare Negro, efter et jordskælv i det 16. århundrede lagde bygningen i ruiner. Inde i kirken kan du nyde de flotte fresker, der gengiver scener fra bibelen.

Det er også værd at lægge vejen forbi Il Castello di Udine, Udines kønne 1500-talsslot, der i dag rummer et museum med både arkæologiske skatte og flotte malerier. Museets arkæologimuseum, kan du se en række genstande, som stammer fra lokale udgravninger. Kunstsamlingen inkluderer værker fra eller dedikeret til Friulis historie.

Friuli-Venezia Giulias vinkammer

Regionen omkring Udine er særligt kendt for sin gode hvidvin. Her produceres mest tørre og intense hvidvine, men der fremstilles også sødere og lettere vine. Vinen laves på internationale druer såsom sauvignon blanc og pinot gris, men størstedelen af druerne bliver holdt lokale med sorter som tocai friulano og ribolla gialla.

 

Collio i Friuli Venezia Giulia

Smukke vinmarker i Friuli-Venezia Giulia

Det er oplagt at tage på opdagelse i vindistriktet eller besøge en af de mange vingårde og vinslotte, der ligger i området. Her kan du også smage de forfriskende Friulano-hvidvine, som området også er kendt for.

Cividale del Friuli – maleriske marker og gamle vandrehistorier

Hvis du befinder dig i Friuli-Venezia Giulia, skal du næsten slå et smut til forbi Cividale del Friuli. Byen ligger 135 meter over havets overflade ved foden af de østlige Alper ved floden Natisone, der danner en malerisk kløft her, kun 15 kilometer fra Udine.

Cividale del Friuli var tidligere en vigtig regional magt er det i dag en stille, lille by, der tiltrækker turister takket være dets middelalderlige centrum, der optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Byen blev i tidernes morgen grundlagt af Julius Cæsar. Han døbte byen ”Forum Lulii”, som betyder ”Julius’ markedsplads” — herfra den lokale sammentrækning ”Friuli”. Da Julius Cæsar mistede grebet om byen, blev byen hovedstaden i sit eget distrikt, som den også gav sit navn til.

Byens historiske centrum er domineret af Piazza del Duomo, netop der, hvor det gamle romerske forum lå. Nu ligger her i stedet det nationale arkæologiske museum i Cividale del Friuli. Byen er ualmindelig smuk og der er mange kirker at besøge i området — heriblandt den lille kirke Oratorio di Santa Maria i Valle, der et bemærkelsesværdigt eksempel på kunst fra højmiddelalderen.

Djævelens bro

Cividale del Friuli bliver delt i to af Natisone-floden. Broen, der forener de to bydele, er blevet et af byens store vartegn.

Cividale del Friuli - djævelens bro

Djævelens bro i Cividale del Friuli

Historien fortæller, at det tog utallige mislykkede forsøg at forene de to bydele — enten holdt broen ikke eller også kom den ud for et uheld. Ifølge den lokale legende, skulle djævelen til sidst have gjort det lettere at bygge broen imod at få sjælen fra den første person, der passerer den. Det takkede brobyggerne ja til, men de tog efter sigende fusen på ham ved at sende et dyr over broen som den første i stedet for en af byens beboere.

Det er selvfølgelig intet historisk belæg for den gamle vandrehistorie — men det er en god historie. Myten om den sagnomspundne bro har inspireret til en lang række kunstnere gennem tiden, og du kan helt sikkert finde broen gengivet i en lang række litteratur og malerkunst. Den bedste måde at opleve broen på, er dog at se den selv og passere den — selvfølgelig med sjælen i behold.

 

Spinner Indlæser...

Regioner i Friuli-Venezia Giulia

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY