fbpx

Estland, Letland og Litauen udgør tilsammen de baltiske lande – Baltikum. Landene ligger kun en kort flyvetur fra Danmark, og derfor er de oplagte til en forlænget weekend.

Estland, Letland og Litauen – de tre baltiske lande ligger som tre perler på snor ved Østersøen. Området har en spændende historie som brændpunkt mellem flere forskellige nationer i Europa. Her er nok at opleve, når det kommer til både historie, kultur og gastronomi. Og selvom vi selvfølgelig anbefaler en forlænget weekend til Baltikum, så kunne man sagtens have lyst til at blive lidt længere!

Baltikums historie

Baltikum består af tre forskellige lande, Estland, Letland og Litauen. De tre lande har dog meget til fælles rent historisk set, og derfor omtaler man ofte de tre lande som “Baltikum”.

Man kan spore Baltikums historie tilbage til vikingetiden, hvor området var befolket en lang række forskelligartede folkefærd. Det var særligt i områdets unge periode, at båndene til Skandinavien var stærkest – en del af Estland var ovenikøbet dansk. Estland og Letland kom dog under tysk indflydelse omkring 1100-1200-tallet. Litauen opstod ikke lang tid efter, da de splittede baltiske stammer blev samlet omkring 1250.

I 1700-t. kom hele Baltikum under Ruslands herredømme. I årene omkring 1918-20 opnåede de baltiske lande dog selvstændighed, men det varede ikke længe. Området blev i 1940’erne indlemmet i Sovjetunionen. Der skulle gå helt indtil 1991 før Sovjetunionen kollapsede, og alle tre lande igen opnåede deres selvstændighed.

Estland – den mindste baltiske perle

Landet har sammen med Letland og Litauen efter kommunismens fald op gennem 90’erne tiltrukket massevis af turister. Her kan man nemlig opleve den tidligere østbloks helt særlige kultur på allernærmeste hold. Det er nemlig sjældent, at du finder så sammensat og spændende kultur, som du gør, i de baltiske lande. Estland er af særlig betydning for Danmark. Det var nemlig her, at Dannebrog efter sigende dalede ned fra himlen i 1219, da Valdemar Sejr erobrede den nordlige del af landet. Du vil derfor opleve at dannebrog går igen flere steder i den estiske kunst.

Estland er det mindste af de baltiske lande. Alligevel mærkes Estlands tilstedeværelse i regionen med landets dejlige kystbyer, maleriske landsbyer, frodige skove og marskland, som alle sætter scenen for at opdage mange kulturelle og naturlige perler. Estland er også kendt for storslåede slotte, uberørte øer, og en kosmopolitisk hovedstad med en middelalderlige pragt. Det er ikke underligt, at Estland ikke længere er Europas bedst bevarede hemmelighed. Der er nemlig mange, der efterhånden har fået øjnene op for det dejlige baltiske land.

Når du rejser til Baltikum, må du endelig ikke gå glip af Estlands hovedstad, Tallinn. Som en af Europas mest fortryllende byer, er Tallinn en berusende blanding af middelalderlige og moderne impulser. Det er en by med smalle brostensbelagte gader, kirketårne fra det 14. århundrede. Det er også en vild blanding af restauranter, cafeer, butikker og natklubber skjult i de udskårne stenmure.

I Estland kan du vente dig et væld af oplevelser.

Letland – i Baltikums smørhul

Udover kulturperlen Riga tilbyder Letland også en masse oplevelser uden for hovedstaden. Her finder du historiske landsbyer, hvor tempoet er lidt langsommere. Nogle af byerne er nærmest frosset fast i tiden.

Trods voksende popularitet er Letland stadig et af de steder i Europa, hvor du kan gå ned af den opdagede sti og blive en frygtløs eventyrer der udforsker jomfrueligt terræn. Udover middelalderborge, byer og skøn natur byder Letland også på bløde og hvide sandstrande. Tag på din næste rejse til Baltikum og oplev Europas bredeste vandfald. Læs mere om Letland her!

Litauen – Baltikums sydligste perle

Landet har sammen med Estland og Letland efter kommunismens fald op igennem 90’erne tiltrukket massevis af turister, der har ønsket at opleve den tidligere østbloks særlige kultur på nærmeste hold.

Tag på ferie til Baltikum, og oplev Litauen som er et land med en farverig historie. Landet kan prale af at have haft et imperium der strakte sig hele vejen fra Østersøen til Sortehavet. Historisk har der været rå hedenskhed blandet med katolicisme (en arv fra Polen), som gør at landet adskiller sig dets baltiske brødre.

Litauens hovedstad, Vilnius, er en utrolig lille by, med forbløffende kontraster – skyggefulde gårde, et excentrisk kunstnersamfund, kunst og smuk barok. Læs mere om Litauen her!

Spinner Indlæser...

Regioner i Baltikum

Udover at være Letlands hovedstad kandiderer Riga også til at være hele Baltikums hovedstad. Byen er større og mere pulserende end de to andre, og...
Som en af Europas mest fortryllende byer, er Tallinn en berusende blanding af middelalderlige og moderne impulser. Det er en by med smalle brostensbel...
Litauens lille hovedstad der altid har stået lidt i skyggen af Tallinn og Riga. En rejse til Vilnius byder på en arkitektonisk perle med den størst...

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY