fbpx

I de bølgende bakker i det sydøstlige Toscana, finder du Val di Chiana dalen, med byer som Cortona og Arezzo – et af de bedste områder at opleve og smage på i hele Toscana.

Val di Chiana — et blomstrende madmekka

Placeret både i Toscana og Umbrien finder du Val di Chiana — en frugtbar dal befolket med charmerende middelalderlandsbyer, etruskiske byer og berømte vinmarker. Dalen er stor — den strækker sig over næsten 100 kilometer, fra den umbriske by Orvieto i syd til Trasimenosøen mod øst, før den strækker sig mod nabodalen Val d’Orcia i nordvest.

Dalen får sit navn fra floden Chiani, der slanger sig igennem området. Floden har haft en stor indflydelse på områdets historie. Floden er kædet sammen med Tiberen, og de massive vandmasser fik ofte floden til at løbe over sine bredder og oversvømme alt på sin vej. I 1788 fik man endelig inddæmmet søen.

Det gjorde man ved at anlægge to store kunstige søer, Lago di Chiusi og Lago Montepulciano. Ved at forbinde disse via en kanal, kunne man forbinde Chiani til floden Arno. Chiani holdt sig til sine egne bredder, og man kunne igen bebo området. Området blev igen attraktivt for italienerne, og især mange syditalienere lod sig lokke af det nyinddæmmede land, som de beplantede med morbærtræer for at producere silke.

Og silke blev der produceret — og meget mere. Faktisk blomstrede hele dalen op, efter man først havde tæmmet Chianis vilde vand. Ud over silke, bliver der også produceret massevis af grøntsager, frugt og kød. De mange bølgende bakker gør det også oplagt at producere flere velsmagende vine.

 

Val di Chiana

Udsigt over Val di Chiana

Cortona

I centrum for Val di Chiana finder du byen Cortona. Cortona var en gammel etruskisk højborg, bygget op langs en af dalens mange bjergsider. Byen er en typisk toscansk renæssanceby som vi kender den, med små gader og skønne italienske torve. Dog skiller Cortona fra sig ud fra mange af de andre byer i regionen. Det virker nærmest som om at byen står uberørt af tidens ånd.

De mange turister har endnu ikke sat deres præg på byen og overalt emmer der af autentisk, italiensk stemning. Det er også i Cortona, at handlingen udspiller sig i Frances Mayes klassiker ”Et hus i Toscana”, som du måske kender fra både bøgernes og filmens verdens. Dette var først her, at omverden for alvor fik øjnene op for den lille toscanske perle, der i dag trækker turister til — dog ikke i så høj grad som Siena og Firenze.

Byen har i mange år haft stor kulturel og åndelig betydning for italienerne. Byen har et væld af gamle fantastiske kirker og klostre. Tæller man dem samme, når man hurtigt op på 26 — et stort tal, for så lille en by som Cortona. Det er nok også byens religiøse betydning, der lokkede Frans af Assisi på besøg, hvilket satte et stort aftryk hos befolkning og har resulteret i et stærkt franciskansk aftryk i byen.

Byen har også haft et præg på kunstverdenen med blandt andet Luca Signorelli (født ca. 1445 i Cortona — 16. oktober 1523 i Cortona), den lokale renæssancemaler, der blev verdenskendt for hans skønne freskoer. Efter Signorelli blomstrede kunsten for alvor i Cortona og byen blev et af de vigtigste kulturelle og kunstneriske midtpunkter i Val di Chiana.

 

Val di Chiana

Billedkunstner i Cortonas gader

Vinproduktionen i Cortona og Val di Chiana

I området omkring Cortona, der nærmest tårner sig op som et ensomt bjerg, er der en fantastisk mad og vinproduktion — af både ny og gammel tradition. Takket være beliggenheden tæt på Lago Trasimeno i Umbrien, har området en stor produktion velsmagende bønner. Der dyrkes typer som de smukke gule Zolfino samt de små og eksklusive fagiolini di Trasimeno. Derudover er der over de sidste par år sket utrolig meget for vinproduktionen omkring byen.

Området kan på sin vis defineres som et ‘nyt område’, da vinproduktionen i den seneste tid har ændret sig. Mange af de lokale vinbønder har i mange år produceret vinen “Vino Nobile di Montepulciano” på markerne, der grænser til Montepulciano kommune. Dog er mange i området begyndt at konkurrere med Montepulciano, hvilket betyder at Cortona nu byder på en masse traditionelle toskanske vine samt nye, spændende sammensætninger.

De er både dyrket på enkelte druer og i blandinger mellem forskellige druer. De mest anvendte druer i området er Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. Området producerer også nogle velsmagende Vin Santo og Spumante-vine.

Arezzo — middelalderperlen i Val di Chiana

Syd for Arnofloden troner byen Arezzo på toppen af en 270 meter høj bakke. Byen er måske ikke lige så kendt som Firenze eller Siena, men det er kun til din fordel, så du kan nyde byen i højsæsonen uden for mange turister.

Arezzo var oprindeligt en af etruskernes største og vigtigste byer. I 308 f.v.t. indgik de dog forbund med Rom og blev dermed indlemmet i Romerriget. Arezzo blev transformeret til en romersk militærlejr og voksede sig stor nok til at indtage en midlertidig plads som den tredjestørste by i Italien.

Arezzo blev selvstændig republik, da byen trådte ind i middelalderen. En strid mellem paven og den tyske kejser satte dog en stopper for dette. Arezzo var allieret med den tyske kejser, hvilket tvang dem ud i en krig mod Firenze. Som resultat led Arezzo et stort nederlag i Camaldino i 1289.

I de følgende århundreder kom Arezzo mere og mere under florentinsk indflydelse, indtil storhertug Cosimo de Medici endelig indlemmede byen i Toscana i 1500-tallet. Arezzo blev sammen med resten af storhertugdømmet en del af Kongeriget Italien i 1860.

Arezzo led dog endnu en gang under krigens hærgen, da byen blev ramt af flere af de allieredes granater under anden verdenskrig. Dele af byen står stadig ufuldendte som et monument over krigens forfærdeligheder.

Piazza Grande — Arezzos gamle centrum

Hele Arezzo beskyttes af en velbevaret ringmur med imponerende byporte. Omkranset af middelalderhuse og renæssancepalæer finder du Piazza Grande, byens gamle centrum. Du kan måske genkende den maleriske plads fra Roberto Benignis filmklassiker ”La Vita è Belle”, der blev optaget på netop denne plads.

I både juni og september danner Piazza Grande desuden rammer for Arezzos store middelalderturnering, Giostra del Saracino. Indbyggerne fra alle byens kvarterer iklæder sig rustninger og angriber en træfigur, der forestiller en fjendtlig røver. Næsten alle Arezzos indbyggere klæder sig ud i middelalderdragter og hepper entusiastisk på deres hold. Hvis man ikke er til dette store optog, kan man i stedet besøge pladsen, når det store antikmarked, Fiera Antiquara, finder sted.

Piazza Grande ligger ud til Arezzos hovedgade, Corso Italia. Corso Italia er bestemt et besøg værd, også fordi du her kan se Pieve di Santa Maria. Kirken er et storslået bygningsværk. På gadeplan indeholder bygningen fem romanske buer, der efter pisansk mønster bærer tre etager søjegallerier oven på hinanden.

Buerne tager altså til, etage for etage. Til højre finder man den massive kampanile fra 1330, der på grund af sine 40 dobbeltbuede vinduer kaldes ”torre dalle cento buche”, ”tårn med hundrede huller”. Det er oplagt også at bevæge sig indenfor for at opleve kirken og kampanilen.

 

Val di Chiana

Piazza Grande i Arezzo

Shopping, kultur og andre seværdigheder

Bevæg jer derefter ned over den skønne Corso Italia. Her er gaden belagt med elegante modebutikker og hyggelige cafeer. Hvis du følger sidegaden Vicolo dell’Orto, kan du også lægge vejen forbi poeten Petrarcas fødehjem.

Drejer du derimod ned ad Via Cavour, vil du snart finde dig foran byens største seværdighed, 1300-tals kirken San Francesco, der ligger klemt inde på den lille plads, Piazza San Francesco.

Kirken indeholder måske kun ét skib men er til gengæld udsmykket med Piero della Francescas hånd. Her er opført lidt af et mesterværk, hvor kunstneren igennem 11 farvede fresker fra midt i 1400-tallet fortæller korsets historie. Vi anbefaler en guidet tur, hvis man vil have det meste ud af besøget i kirken.

Blandt andre seværdigheder i Arezzo er byens gotiske domkirke, der befinder sig på et af Arezzos højeste punkter. Domkirkens byggeri blev påbegyndt i 1277. Den indeholder et væld af glasmosaikker, stenskulpturer og gravmonumenter. Over for domkirken finder du Arezzos rådhus, der blev opført i 1300-tallet. Lidt mod øst kan du finde Fortezza Medicea, et Medicifort fra 1500-tallet.

Du kan også besøge renæssancepalæet Museo d’Arte medievale e moderna, et museum for kunst fra middelalderen op til i dag. Ikke langt derfra kan du finde byens gamle romerske amfiteater. Der er ikke så meget tilbage af selve teateret, men museet indeholder en lille samling seværdig kunst.

Spinner Indlæser...

Regioner i Val di Chiana

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY