fbpx

Tag på ferie til Perugia, en munter og livlig by, der er blandt Italiens ældste. Umbriens skønne hovedstad er absolut er et besøg værd, om man har lyst til en afslappende ferie eller at besøge enten byens berømte chokolade- eller jazzfestival.

Perugia er en lille perle, der desværre ofte står i skyggen af større byer som Rom, Siena og Firenze. Og det er en skam, for Perugia har mangt og meget at byde på.

Perugia har en unik beliggenhed på et højdedrag midt i en smuk, umbrisk dal. Den er en af Italiens allerbedst bevarede og mest stemningsfulde middelalderbyer. De sidste 400 år er der stadig ikke meget, der har ændret sig. Byens gader er smalle, stejle og med til at give byen den klassiske italienske charme.

Stemningen i Perugia er hyggelig, intim og meget levende. Byens ældste universitet, Universit degli Studi, blev grundlagt i 1308 og tælles blandt verdens ældste. Universitetet har knap 40.000 studerende hvert år. I 1921 grundlagdes Perugias fremmeduniversitet, Universiti  per Stranieri di Perugia. Her bliver unge fra hele verden undervist i den italienske sprog og kultur.

Det er blandt andet disse to uddannelsesinstitutioner der gør, at Perugias gader hver aften lyser op af liv og glade dage for de mange skønne mennesker, der er ude at holde en pause fra bøgerne. Derfor fyldes Perugia hver aften med ungdom, latter og livsglæde — midt på en skøn bakketop 500 meter over havet.

Perugias historie

Der hersker ingen tvivl om, at Perugia er en by grundlagt af etruskerne. Byen skønnes at være lige så gammel som Rom og betragtes som en af etruskernes absolut vigtigste byer. Man kan stadig besøge resterne af Perugias bymure, der blev opført for 2.200 år siden, da Rom stadig var en lille flække.

Byen i sig selv tjener fortsat en af Italiens vigtigste etruskermonumenter, og du kan derfor finde mange levn fra etruskernes tid. Du kan blandt andet besøge etrusker-buen i den nordlige del af centrum samt Etruskerbrønden. Du kan også besøge den velbevarede, nordlige byport på Piazza Fortebraccio, der blev opført af etruskerne 300 f.v.t.

Omkring 295 f.v.t. blev byen dog overtaget af romerne, der derved bortviste etruskerne fra byen. Romerne gjorde deres for at illustrere deres magt i byen. Derfor vil man i Perugia se en sælsom arkitektur, hvor romerske bygningsværker er bygget direkte oven på de etruskiske. Det er Perugias byport blandt andet et godt eksempel på.

Den grundlæggende arkitektur er måske etruskisk men der er senere tilføjet mange romerske elementer som inskriptionen ”Augusta Perusia”, som i en periode var byens romerske navn.

Pietro Vannucci — Perugias største søn og Raphaels læremester

Perugias mest berømte søn er maleren Pietro Vannuci (1446-1523) med tilnavnet ”Perugino”. Han dekorerede den lokale Sala del Cambio med en smuk række freskomalerier. Perugino var læremester for den store renæssancekunstner Raphael, da denne var kun 16 år.

Raphael har højst sandsynligvis assisteret under Peruginos arbejde i Collegio del Cambio. Flere mener, at det i hvert fald godt kan tyde på, at Raphael har været inde over arbejdet. Det kan især spores i afbildningen af kvinderne, der har markerede, ovale ansigter og mørke øjne — ganske som Raphael plejer at male dem. Raphael nåede at producere fem malerier og et frescomaleri i byen før han drog videre.

Perugino nåede at producere en stor del kunst, før han som 77-årig døde af pest. Du kan dog stadig opleve flere af hans malerier i Collegio del Cambio samt flere museer i området. Hans hus kan endnu besøges i Via Deliziosa.

Byen Bevagna tæt på Perugia, Umbrien

Byen Bevagna tæt på Perugia, Umbrien

 

Seværdigheder i Perugia

Perugia er ikke verdens største by, men det kræver alligevel en god grundkondition at nå rundt i samtlige gader. Vejnettet er stejlt og snor sig labyrintisk rundt i små gyder og gader.

Hvis du ikke har en særdeles veludviklet stedsans, anbefaler vi, at du henter en brochure med turistforslag på byens turistkontor på Piazza Matteotti. Her kan du også købe et Perugia Citta  Museo Card, der giver adgang til fem af byens museer.

Corso Vannucci og Piazza IV Novembre

Hovedgaden i Perugia hedder Corso Vannucci og er opkaldt efter Pietro Vannucci. Gaden munder ud i Perugias centrum, Piazza IV Novembre. Her finder du et hav af spændende bygninger, heriblandt Palazzo dei Priori fra 1293. Det er den gamle regeringsbygning fra 1293-1443, der stammer fra da Perugia var en bystat.

Bygningen er dekoreret med de fineste vinduer, buer, søjler og en ornamenteret indgangsportal. Øverst i bygningen finder du Galleria Nazionale dell’Umbria, der indeholder en bemærkelsesværdig samling kunst fra hele Umbrien og omegn.

Foran kirken ligger fontænen, Fontana Maggiore”, bygget mellem 1278-1280 af Nicola og Giovanni Pisano. Den store fontæne er dekoreret med statuetter og nymfer. Det er dagligt samlingssted for både turister og lokale, der alle synes at det er et fremragende sted at dele både is og kys.

Fontana Maggiore på Piazza IV Novembre i Perugia

Fontana Maggiore på Piazza IV Novembre i Perugia

Middelalderlige kirker

Perugia er et dejligt sted at besøge, hvis du elsker historie og kultur. Særligt har byen et stort udvalg af middelalderkirker, der alle er et besøg værd.

Det tæller blandt andet Perugias dramatiske, gotiske domkirke, Cattedrale di San Lorenzo. Kirken er opført fra 1300-1409 og kendetegnes ved dens lyserøde, ufuldendte facade. Inde i kirken findes flere pavegrave, værker af både Duccio og Signorello samt Jomfru Marias trolovelsesring.

Du kan også besøge San Domenico. Kirken er fra 1300-tallet og her hviler Benedikt 11., der kun nåede otte måneder som pave, før han blev forgiftet i Perugia.

Marmorkirken San Pietro er også et besøg værd. Kirken er flot i sig selv men har også en fabelagtig beliggenhed. Gennem en dør i kirkens kor, kan du få udsigt over hele Umbrien.

Udsigt over Perugia i Umbrien

Udsigt over Perugia i Umbrien

 

Arrangementer i Perugia

Chokoladefestival

Perugia er verdenskendt for sin kvalitetschokolade. Det kan et enkelt firma, ”Perugina”, især tage æren for. Perugina producerer Baci, der er italiensk for ”kys”. Kyssene er i høj kurs og eksporteres både til resten af Italien og udlandet. Virksomheden er beliggende i San Sisto i Perugia. Her er der mulighed for at besøge Peruginos museum, hvor man kan booke en guidet tur.

I midten af oktober afholdes chokoladefestivalen Eurochocolate i Perugias midte. Her samles hundredtusindvis af passionerede chokoladeelskere fra hele verden. Her finder du imponerende chokoladeskulpterer, undervisning i chokoladetemperering – og massevis af smagsprøver!

Umbria Jazz — jazz i verdensklasse

En af Perugias andre store begivenheder er den årlige jazzfestival, der siden 1973 har lokket både kendte musikere og bunkevis af turister til byen. Festivalen hedder ”Umbria Jazz” og er Italiens største. Den finder sted 10 dage i midten af juli, hvor hele Perugia forvandles til én stor jazz-scene.

Spinner Indlæser...

Regioner i Perugia

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY