fbpx

I Toscana, syd for regionen Siena, finder du det skønne naturområde Val d’Orcia. Man skal ikke tilbringe særlig lang tid her for at forstå hvordan områdets storslåenhed har inspireret alt lige fra renæssancens malere og skabt rammer om op til flere Oscar-belønnede storfilm.

Val d’Orcia er en af de absolutte perler i Toscana. Området strækker sig fra omkring 80 kilometer fra Siena-provinsen i nord til den store, udslukte vulkan Monte Amiata i syd. Val d’Orcia er bløde bakker, stejle kløfter, frodige olivenlunde og vidstrakte vinmarker.

Små landsbyer pryder hver pakketop, og italienske gårde er som strøget ud over området. Fra denne panoramiske udsigt søger øjet naturligt mod de mange cyprestræer, der samler sig om hver en pakketop og områdets mange snoede veje. Floden Orcia, der har lagt navn til området, bugter sig gennem landskabet.

Området

Området omkring Val d’Orcia er menneskeskabt og har en historie, der strækker sig tilbage til renæssancen. Her higede datidens befolkning om at bebo deres vision af et ideallandskab — et sted, hvor mennesker og natur kunne leve i harmoni. De skabte Val dOrcia i dette billede. Området har senere opnået status som natur- og kulturpark og blev i 2004 anderkendt som en del af verdensarven fra UNESCO.

Dalen er berømt og berygtet for dens skønhed. Allerede i renæssancen var den inspiration for flere af de største malere. Især blev området hyldet af malere fra Sienaskolen, hvis popularitet ligeledes blomstrede under den italienske renæssance.

I kunsten fra denne periode hyldes områdets storslåede landskab, og motiverne afbilleder især det harmoniske forhold menneske og natur imellem. Disse motiver studeres i dag som havende særlig ikonografisk status. De har også senere haft en stor indflydelse på landskabstænkning.

Det er ikke kun malerkunstens mestre, der er blevet inspireret af den skønne dal. Det er filmverdenen i den grad også. Det sceneriske område er et populært blandt Hollywoods største instruktører. Du vil måske endda kunne kende områdets landskab fra Oscarvindende storfilm som ‘Gladiator’ og ‘Den Engelske Patient’.

En tur gennem Val d’Orcias landskab

Det er et helt eventyr i sig selv at bevæge sig rundt i Val d’Orcia i bil. Her kan du nyde det skønne landskab, den gode mad og smage på den fantastiske vin. En køretur mellem bakkebyerne i det smukke landskab er en oplevelse i sig selv. Sørg dog for at holde øjnene på vejen, for det naturlige landskab har resulteret i mange ujævne veje og hårnålesving.

Hold i stedet ind ved nogle af de mange udkigsposter placeret langs landevejen. Her kan du gøre holdt, strække benene og nyde den vidunderlige udsigt. Når sulten melder sig, er der nok hyggelige restauranter, der ligger og venter på dig i det toscanske landskab.

Hvis du er historieinteresseret, er der desuden nok at hente i Val d’Orcia. Mange af områderne står nemlig stort set uberørte af tidens tand. Du vil derfor kunne se mange klostre og originalt stenbyggeri i området. Der er især mange klostre fra den tidlige middelalder. Du kan for eksempel besøge benediktinerklostret Abbazia di Monte Oliveto Maggiore, der ligger mellem Pienza og Siena. Her kan du hver morgen og aften opleve munkene synge deres gregorianske hymner.

Det er oplagt at lægge vejen forbi en af Val d’Orcias tre historiske byer. Du finder Pienza, Montepulciano og Montalcino placeret på hver deres bakketop, der tilbage ved grundlæggelsen tillod dem at kunne spejde efter fjender i det åbne landsskab. Fjenderne er der ikke så mange mere af, men byerne tillader dig stadig en henrivende udsigt over dalen, hvor du kan få det store overblik over områdets landsbyer, slotte og klostre.

 

Landskab og vinmarker i Val d'Orcia

Typisk landskab i Val d’Orcia

Vinen og maden

De mange frodige bakkedale og det bølgende landskab gør det oplagt at dyrke forskellige fødevarer og ikke mindst vin. Val d’Orcia er hjem for et af Toscanas mest smagfulde vinområder. I landskabet vil du finde massevis af vingårde, hvor man kan smage lokal vin og delikatesser.

Området er især kendt som hjemstavn for den berømte Brunello vin. Hvis i bevæger jer over mod Montalcino, vil I støde på Brunelloens epicenter, Montalcino. Det er dog også værd at smage Vino Nobile di Montepulciano fra nabobyen Montepulciano.

Andre delikatesser fra området indebærer pecorino, olivenolie, safran, svampe, kastanjer, trøfler, vildt og meget, meget mere. Hvis du er lige så vild med trøfler som vi er, kan vi kun anbefale et besøg i San Giovanni d’Assos trøffelmuseum, der dog kun har åbent i weekenderne.

Ostebutik i Pienza, Val d'Orcia

Udvalg af delikatesser i Pienza, Val d’Orcia

De små smukke byer

Pienza

Pienza en utrolig flot lille by, kendt for sine Pecorino oste. Her kan du blandt andet opleve Piazza Pio II og Pienzas Duomo. Byen var indtil 1462 en landsby med navnet Corsignana. I 1405 fødtes Enea Silvio Piccolomini i byen. Han blev i 1458 valgt til pave under navnet Pius II. Han besluttede, at hans fødeby skulle omdannes til en ny by fuldstændigt opbygget efter renæssancens idealer. Pienza er i 1996 blevet optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

Cetona

Cetona er smuk by beliggende ved foden af Monte Cetona. Husene omfavner slottet på bakken midt i byen, som er fyldt med cypresser og fyrretræer. Set oppefra eller på et kort, ser det ud til være den perfekte model af middelalderfæstning: en smal, indre ring, på toppen af bakken indeholdende en bredere, anden mur, som kunne rumme mennesker i tilfælde af belejring, og en tredje mur, omkring foden af bakken, som omfatter hele byen.

 

Cetona i Val d'Orcia

Cetona i Val d’Orcia

Montalcino

“Druen gør pigernes ben smukke!” siger de i Montalcino, når de tænker på dengang de skulle bruges til at presse de nye druer med bare fødder i rummelige kar. Montalcino er fødestedet for Brunello, en af de mest berømte og mest værdsatte italienske vine i verden. I 1980 var Brunello den første italienske vin der opnåede den prestigefyldte DOCG-status.

Alt dette er takket være Ferruccio Biondi Santi’s geni, eller dovenskab, i 1888 da han besluttede sig for ikke at blande Sangiovese druer, men at lade dem modne alene, i fade af eg eller kastanje. Med det lagde man fundamentet for en af verdens bedste vinområder. Dog er Montalcino også mere end vin! Byen i sig selv er absolut et besøg værd med sine flotte gader og gode restauranter.

Sarteano

Sarteano er bestemt også et besøg værd. Det er en smuk lille by med et historisk centrum, som er en labyrint af små gader og stræder, der kryber sammen ved foden af den middelalderlige borg, oprindeligt bygget i 1038. Udsigten fra slottet er spektakulær. Her er der et panorama ud over landskaberne Val di Chiana og Val d’Orcia samt Monte Cetona og de umbriske bjerge i horisonten.

I centrum af byen er Piazza XXIV Giugno, hvor det smukke teater kaldet Il Teatro degli Arrischianti er. Teatrets historie strækker sig tilbage så tidligt som i 1600-tallet.

San Quirco d’Orcia

Val d’Orcia ligger måske ikke ud til kysten eller har nævneværdige floder men til gengæld kan du finde en overflod af varme kilder i området, hvor du som minimum kan dyppe tæerne. Området er rigt på mange termiske bade. Det mest oplagt er at lægge vejen forbi landsbyen San Quirco d’Orcia, hvor du finder badet Bagno Vignoni.

Her er mulighed for at bade i det i de livgivende kilder, som man har gjort siden romersk tid. Hvis du er bidt af varme kilder, kan du også lægge vejen forbi Terme di San Filippo. Her stiger vand op fra hjertet af vulkanen, og du kan gå på opdagelse i de mange kalkstensgrotter.

Montepulciano — ædel vin i nye højder

I Toscana, højt oppe på en bakketop, omgivet af frodige dale, finder du Montepulciano, en lille by med en imponerende udsigt. Byen har i mange år været kendt og elsket af vinentusiaster men du må ikke lade dig narre — byen har meget mere at byde på end bare fantastiske dråber.

Det er ikke svært at få øje på Montepulciano, når man kører gennem Toscanas landskab. Byen troner på høj bakketop og når du højdepunktet, kan du nyde en imponerende udsigt over frodige dale så langt øjet rækker. På klare dage kan du endda se hele vejen til Montalcino, søsterbyen, men også en evig rival i kampen om at lave den bedste vin.

Montepulcianos smukke natur er nemlig ikke kun godt for øjne og sjæl, det er også utrolig godt at dyrke druesorter på. I området, der omgiver Montepulciano, produceres især Vino Nobile di Montepulciano, også kaldet ”den ædle vin fra Montepulciano”. Den yngre vin fra byen som hedder Rosso di Montepulciano. Og en ædel vin — det er det! De smagfulde dråber vil danse på enhver vinkenders tunge — og så gør det heller ikke noget, at en flaske er markant billigere end søsterbyens Brunello di Montalcino, der dog bestemt også er et besøg værd.

Du kan nyde et glas af den gode vin flere steder omkring Montalcino og Montepulciano. Området er bestrøget med producenter, der har små forretninger og cafeer. Her kan du også blive trakteret med områdets specialiteter, der blandt andet inkluderer svinekød, ost, det såkaldte ”pici” pasta, linser og honning.

 

Val d'Orcia

Udsigt over Montepulciano

Montepulcianos arkitektur og historie

Det er dog ikke kun Montepulcianos spisekammer, der er spækket med gode sager. Byen er også kendt som et skatkammer for Senrenæssancens kunst og arkitektur. Dette skyldes blandt andet de mange smukke palæer, der blev opført, efter at florentinerne satte sig på byen i starten af 1500-tallet.

Kimen til Montepulciano blev efter sigende lagt allerede i det sjette århundrede, da befolkningen fra Chiusi, en af Sienas andre byer, var på flugt fra nogle af de barbariske invasioner, der prægede perioden. Flygtningene valgte dog ikke Montepulciano på grund af områdets flair for vin men af rent strategiske årsager, da de kunne spotte deres fjender fra lang afstand fra byens høje beliggenhed.

Helt gennemtænkt var det dog ikke, da byen også var let at spotte og andre befolkningsgrupper havde fået samme gode idé. På grund af sin strategiske position med udsigt over Val d’Orcia på den ene side og Val di Chiana på den anden side, lå det unge Montepulciano konstant i skudlinjen for blandt andet florentinere og sienesere. De næste 200 år ville Montepulciano skifte hænder mange gange. Disse ombrydningsperioder skabte et rigt kunstliv, da byens kreative sjæle søgte kunsten for at finde mening med livets galskab.

Nå du besøger Montepulciano, vil du dog hurtigt opdage, at det især er Firenzes ejerskab, der har sat sine spor i byen. Florentinerne er nu også dem, der af flest omgange har krævet magt over byen. Florentinernes indflydelse kan tydeligt spores i byens arkitektur, heriblandt flere af Montepulcianos bygninger, der bærer Firenzes symboler — en florentinsk linje og en heraldisk løve — og derved erstattede Sienas ulvinde.

En tur gennem Montepulcianos gader

Montepulciano lever helt op til den klassiske forestilling om en toscansk bjergby. Her finder du massevis af labyrintiske gader, middelaldermonumenter, traditionsrige tavernaer og hyggelige vinbarer, hvor man kan nyde et glas eller to. Omgivelserne i Montepulciano fortæller historier om de mange aristokratiske familier, der har beboet byen for århundreder siden.

Byens hovedgade strækker sig 1,5 kilometer og her kan du få en gåtur helt uden biler. Byens hovedgade er døbt Il Corso. Området omkring hovedgaden er præget af renæssancestil og her finder du også de fleste af byens barer, butikker, cafeer og indkøbsmuligheder.

Hovedtorvet Piazza Grande befinder sig også her på toppen og udgør både højeste tinde og største samlingspunkt. Torvet bliver betragtet for et af Italiens skønneste — og ikke kun de lokale. På Piazza Grande kan man desuden beundre rådhuset, Palazzo Comunale, med det flotte tårn. Det blev bygget i 1500-tallet og minder om det florentinske Palazzo Vecchio. Fra tårnet kan man nyde en enestående udsigt over byen og landskabet rundt omkring.

På en klar dag kan man se helt til Val di Chiana og Val d’Orcia, der prydes af olivenlunde, et kludetæppe af marker i forskellige nuancer og vidtstrakte vinmarker. Det er oplagt at nyde et godt glas vin på pladsen efter den store opstigning i tårnet.

Kirker og andre seværdigheder i Montepulciano

Tæt på Piazza Grande finder du mange spændende bygninger, blandt andet Montepulciano Duomo, byens domkirke. Her finder du blandt andet også det imponerende bygningsværk, Palazzo Contucci, der blev bygget i 1519. Paladset er tegnet af tegnet af Sangallo il Vecchio efter ordrer fra kardinal Antonio Ciocchi del Monte, som senere blev udnævnt til pave Julius III.

Den daværende kardinal beordrede adskillige bygninger til at blive jævnet med jorden, for at der kunne blive plads til hans palæ. I dag står Palazzo Contucci endnu og især palæets smukke vinkældre et besøg værd. Det var ikke det eneste sted, Sangallo il Vecchio har sat sit præg på byen. Arkitekten har også tegnet byens murkrans, der i 1500-tallet blev opført efter ordre fra Cosimo de Medici.

På trods af byens lille størrelse, er der nok at se i Montepulciano. Du må især ikke gå glip af byens mange fortræffelige kirker. Heriblandt Cattedrale di Santa Maria Assunta, der både er en fryd for øjet og fortæller en fascinerende historie med sin ufuldendte facade.

Ligeledes er der Madonna di San Biagio-kirken et besøg værd. Kirken er tegnet af den florentinske arkitekt Antoni da Sangallo. Bygningen er opført i honningfarvet travertinsten og er flankeret af to klokketårne, hvoraf den ene fortsat står ufærdigt. Projektet var Sangallos hjertebarn i de sidste 15 år af hans liv og et af hans absolut mest ambitiøse gennem tiderne.

Kirken er dedikeret til Saint Biagio, en armensk læge, der blev biskop og frasagde sig verdslige bekvemmeligheder til fordel for et simpelt liv i bjergene. Senere blev han dog fængslet for at udøve magi og blev tortureret. Hans triste skæbne gjorde ham til en skytsengel, og du kan derfor ofte finde ham afbilledet i malerkunsten, både i Montepulciano og resten af Toscana.

Spinner Indlæser...

Regioner i Val d’Orcia og Montepulciano

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY