fbpx

Du kender måske bedst Chianti for deres fremragende vine, men det toscanske område har så meget mere at byde på end hvad der kan være i en vinflaske.

Chianti er synonymt med bølgende bakker og vinmarker, så langt øjet rækker. Området ligger i Toscana og strækker sig mellem byerne Firenze og Siena. Området er typisk toscansk med ualmindeligt skønt, kuperet terræn med åbne vidder og bølgende marker. Naturen i Toscana er ikke kun smuk, den tilbyder også fantastisk grobund. Her finder man massevis af planter så som pinje, kastanje, brombær, eg, oliven — og ikke mindst vindruer.

Området er mest af alt kendt for sine fantastiske vine. Regionen udgør faktisk den største produktion af kvalitetsvine i Italien med mere end 120 millioner flasker om året. Chianti bærer også titlen som verdens ældste, definerede vindistrikt. Regionens rødvin kan bryste sig af at have rødder helt tilbage til 1716, hvor de første flasker blev produceret.

Siden 1984 har Chianti kunne benævne deres vine med den fine oprindelses- og kvalitetsgaranti ”DOCG”. Mange af distriktets bedste vine er dog lavet efter metoder, som ikke lever op til DOCG-kravene. De må derfor kun benævnes ”IGT” eller ”vino da tavola”, også kaldet “supertoscanaer” — en titel, der også garanterer et godt glas vin! Mulighederne for at smage nogle af Chiantis mange vine er omfattende, lige fra små producenter lige til de mere berømte vinområder.

Chiantis historie

Chianti-området har en lang historie bag sig. Området har altid været rig på skov, vand og vildt — måske endda mere lignende et højland end et bjergland med milde bjergtoppe. Der er ikke noget at sige til, at Chianti var i høj kurs for andre magter. Området var først etruskisk og derefter romersk og derefter kappedes mange andre om det frodige område. Fra middelalderen til renæssancen var området et kontinuerligt slagfelt for kampene mellem bystaterne Siena og Firenze, der begge ønskede kontrol over området.

Kampene og andre barbariske invasioner har efterladt Chianti med kun enkelte intakte hovedveje. Da middelalderens kampe sluttede, blev nogle dale ryddet og dyrket. Herefter begyndte kastanjeskove og egetræer, samt olivenlunde og vinmarker begyndte derefter at overtage.

Landskab i Greve in Chianti

Landskab i Greve in Chianti

Seværdigheder i Chianti

Chianti er et fantastisk smukt område. De mange bakketoppe skaber en uforglemmelig udsigt over et bølgende landskab med vinmarker, olivenlunde og skov, så langt øjet rækker. Landskabet er drysset med de skønneste, velholdte renæssanceboliger og imponerende stenborge, der inkorporerer sig som naturlige elementer i landskabet.

Nogle steder i Chianti brænder sig dog tydeligere fast på nethinden end andre. Flere fantastiske små byer er især værd at besøge. Her er især madmekkaerne Greve in Chianti, Rada in Chianti og Panzano nævneværdige. Panzano er hjemsted for den berømte slagter og poet, Dario Cecchini. Han har åbnet restauranten ”Solociccia”, der stort set kun serverer kød — og god rødvin, selvfølgelig! Hvis du vil lære Dario bedre at kende, kan vi anbefale, at du ser hans portræt i den prisbelønnede Netflix-dokumentar ”Chef’s Table”.

Når tørsten melder sig, skal den selvfølgelig slukkes i områdets bedste rødvin. Her anbefaler vi en udflugt til Brolio Castle, Meleto Castle, Badia a Coltibuono eller den middelalderlige landsby Volpaia. Stederne er gennemsyret af historie og tradition, og her kan du både nyde berømte vine og en skøn udsigt over landskabet. Det er selvfølgelig også oplagt at besøge Siena.

I Sienas snoede gader

I det sydlige Toscana finder du Siena. Det er en smuk og autentisk middelalderby og region af samme navn. Byen er kendt for sin skønhed og charme, som du nok allerede vil opleve på køreturen derhen. Her vil du passere igennem et forførende toscansk landskab, der er rigt på åbne vidder og frodige vinmarker. Det er ikke svært på at få øje på byen, som troner på en bakketop på over 350 meter oppe i luften og er placeret bag en iøjefaldende middelaldermur på over seks kilometer.

Siena er historisk Firenzes evige rival, og det kan godt forstås, når man sammenligner de fantastiske æstetiske oplevelser man kan få i begge byer. Så snart du en af Sienas mange byporte, vil du blive mødt af en ganske særlig atmosfære. Siena er nemlig en usædvanlig velbevaret middelalderlandsby.

Byen bærer præg af, at der endnu ikke fandtes automatiserede køretøjer. Det er derfor en kamp uden lige at skulle tvinge alle former for firhjulet transport op ad de små stejle, nærmest labyrintiske gader.

De egner sig i stedet fortræffeligt til at blive besøgt til fods, hvis du vel at mærke har bentøjet i orden. Turen op ad bakkerne anbefales dog i små etaper. Her er nemlig nok at kigge på, for tårne og små arkitektoniske perler ligger skjult på hvert gadehjørne. Hver gang vejen bugter sig, vil du støde på en ny overraskelse i form af et pragtfuldt palæ, en snoet trappe eller en smukt ornamenteret dør.

Piazza del Campo og Københavns Rådhus

Der er kun en vej til Sienas centrum — og det er opad! Når du følger de snoede stier og smalle trapper mod toppen af byen, finder du byens egentlige centrum, Piazza del Campo. Den skrånende grund indeholder en lyserød, muslingeformet plads hvor Sienas tidligere rådhus, Palazzo Pubblico, troner. Rådhuset blev opført fra 1297 til 1310 og står stadig som et af Italiens bedste eksempler på toscansk middelalderarkitektur. Italienerne er særligt stolte af denne plads, der regnes for en af landets smukkeste.

Som dansker, vil du måske synes, at pladsen virker en smule bekendt. Det er der god grund til, for det var netop denne plads og dets rådhus, der tjente som inspirationskilde for danske Martin Nyrop, da han tegnede Københavns Rådhus.

Det er svært at overse Torre del Mangia, pladsens klokketårn, der med sine 102 meter har en betagende måde at indtage pladsen på. Tårnet er opkaldt efter sin første klokker, Giovanni di Balduccio, der blandt lokalbefolkningen var kendt for både at være utrolig doven og storspisende. Sieneserne gav ham tilnavnet ”Mangiaguadagni”, der betyder ”bruger alle pengene på mad”.

Man kan dog ikke være særligt dovent anlagt, hvis man vil nyde udsigten fra toppen af tårnet, der er den stolte ejer af næsten fem hundrede trappetrin. Vi anbefaler derfor friske ben, hvis I ønsker at gøre jer forsøget.

Tilbage på landjorden er det oplagt at slå vejen forbi Museo Civico, Sienas store museum, der rummer et stort udvalg af byens kunstværker. Her finder du blandt andet Simone Martinis Maestà og ikke mindst Ambrogio Lorenzettis Allegori over den Gode og den Dårlige Regering. Dett er blot nogle af museets absolutte højdepunkter.

Udsigt over Siena

Udsigt over Siena

Domkirken der skulle overgå Firenze

Siena har også en domkirke, Duomo, der regnes for en af de smukkeste blandt Italiens mange gotiske kirker. Især kirkens gulv er bemærkelsesværdigt. Det består af 56 kvadratmeter med 56 forskellige marmorbilleder, dekoreret af 40 forskellige kunstnere. Gulvet afbilleder scener og historier fra Det Ny og Gamle Testamente.

Kirkens byggeri påbegyndtes i slutningen af 1100-tallet men skulle først blive afsluttet 200 år senere. Det bevidner pladsens ufuldstændige marmormure om. Murene var nemlig først spadestik til en langt større katedral, som Siena ville bygge for at overgå deres evige rival, Firenze. Pesten satte dog en stopper for planerne i 1348, og arbejdet blev aldrig genoptaget. I stedet blev Capella di Piazza opført i 1392, i taknemmelighed over at pesten endelig var ved at slippe sit greb i byen.

Sienas berømte hestevæddeløb

To gange om året er Piazza del Campo vært for byens store hestevæddeløb, Palioen. Siena er opdelt i 17 bydele, de såkaldte contradaer, der alle har deres egne stolte traditioner, kirke, våbenmærke og flag. Det er et stort tilløbsstykke, hvor bygningernes murværk draperes med massevis af tæpper og banner, der opstilles tribuner, og byen summer forventningsfuldt af de mange gæster. Det er dog ikke for gæsternes skyld, at palioen afholdes.

Hestevæddeløbet er en ældgammel og traditionsrig kappestrid, der kan spores mange år tilbage. Hver contrada udvælger deres egen kaptajn, der får den store ære af at repræsentere dem ved løbet. Rytterne træner intensivt i månedsvis op til løbet, og det rygtedes, at de allerbedste skal beskyttes mod adskillige attentatforsøg fra rivaliserende bydele.

Det skønnes, at omkring 55.000 tager til Sienna for at overvære hestevæddeløbet. Hvis du er så heldig at få en plads, hvor du rent faktisk kan se hvad der sker, vil du hurtigt opdage, at selve indtoget er en oplevelse for sig. Det sker i en ren eksplosion af farver, trompetfanfarer, bimlende klokker, når hver contrada repræsenterer deres bydel og kaptajn med trommeslagere, fanebære og alt, hvad der følger med. Hvide okser med guldfarvede horn trækker vognen med palioens hovedpræmie, ‘Il Palio’, et silkebanner, der afbilleder Jomfru Maria, Sienas skytsengel.

Løbets gang

Alle heste bliver velsignet inden løbet — og det er nok meget godt. Rytterne ridder nemlig bragende hurtigt og uden saddel. De skal tre gange rundt om Campo’en for at krydse målstregen. Det går nogle gange galt, og i de farligste hjørner er der ophængt madrasser til at gribe rytterne, hvis uheldet skulle være ude. Selve løbet tager som regel under et par minutter. Til gengæld vil den sejrende contradas gade feste i ugevis og bruge resten af året på at håne resten af Sienas kvarterer.

Palioen afholdes 2. juli kl. 19.45 og 16. august kl. 19 — men det er nødvendigt at ankomme til byen mindst tre-fire timer før løbet starter. Husk vandflaske, solhat og spidse albuer, hvis du har planer om at sikre dig en tilskuerplads.

Hvad skal man spise?

Som så mange andre byer i Italien, har Siena sin egen lille række specialiteter. En af disse siges at stamme helt tilbage fra 1200-tallets klostre. Det er de delikate panforte, en lille, rund og fint indpakket kage lavet på honning, mandler og kandiseret frugt. Kagen er til den hårde side, og vi vil anbefale en lille kniv til at skære for. Vi anbefaler selv at besøge caféen Bar Pasticceria Nannini Conca d’Oro for at smage panforte. Her kan det også anbefales at smage deres ricciarelli, en anden mandelkage der er helt guddommelig!

Siena er også kendt for sine velsmagende vildsvinepølser og sin gode vin. Slå vejen forbi den store vinudstilling Enoteca Italiana di Siena, hvor du kan smage et stort udvalg af de gode dråber.

San Domenico og Den Hellige Caterina

Hvis du befinder dig i Siena, må du endelig ikke gå glip af den enorme kirke San Domenico. Kirken blev påbegyndt af dominikanerordenen i 1226, og den er en af de første kirker, som er tilegnet San Domenico. Kirken bliver også omtalt som Basilica Cateriniana. Det skyldes, at kirkens mest berømte kapel er tilegnet Den Hellige Caterina, hvor hendes hoved også hviler.

Caterina blev født i 1347 i Siena og viede i en ung alder sit liv til kirken. Det tilskrives Caterina, at paven den dag i dag holder til i Rom, da hun i 1376 rejste til det daværende pavesæde, Avignon i Frankrig, og overtalte pave Gregor d. 11. til at vende tilbage til Rom.

Spinner Indlæser...

Regioner i Chianti og Siena

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY