fbpx

Hvis du er til historiske monumenter, hvide sandstrande og fantastisk arkitektur, er Pisa og den toscanske kyst lige noget for dig! Tag med på denne lille rundtur, hvor vi starter ved Pisa og derefter vandrer ned ad Pisas kyst, fra Viareggio i nord til Piombino i syd.

Provinsen Pisa er beliggende ved floden Arno, der munder ud i Det Liguriske Hav. Selvom du måske kun kender Pisa for dets verdenskendte tårn, der efterhånden er blevet en kendt reference for alverdens byggesjusk, emmer det tidligere bispesæde både af fantastisk arkitektur og spændende historie. I byen Pisa, kan du i høj grad mærke blandt metropolens fantastisk arkitektur og byplanlægning.

Arkæologiske fund og historiske nedskrivninger tyder på, at regionens hovedstad, Pisa, allerede 500 år før vor tidsregning har været en eftertragtet havneby. Byen handlede både med grækere og gallerne. Virgil beskriver i Æneiden, der er dateret til omkring 19 år f.v.t., hvordan Pisa allerede dengang var en stor metropol.

Provinsens maritime rolle har altid stået i centrum for området, da Pisa tidligere lå direkte ud til kysten. Byen nød godt af at være den eneste havn langs den vestlige kyst fra Genova, der dengang blot var en lille landsby. Pisa tjente derfor både som handelsby men også som base for især de romerske flådeekspeditioner mod ligurerne, gallerne og Kathargo.

På grund af sediment fra floderne Arno og Serchio, er kysten dog flyttet længere vestpå, og man er nu afhængig af især floden Arno, hvis man vil hurtigt til havs fra byen.

Det skæve tårn i Pisa

Grundet sin høje status som handelsby, har Pisa historisk set været en velhavende by. Denne formue har Pisa forvaltet på at forskønne byen over en lang årrække, så arkitektoniske perler titter frem overalt, når man bevæger sig gennem de små gader. Ligeledes blev pengene brugt til at vise status ved at opføre mange smukke kirker, som står i byen endnu.

De er alle et besøg værd, men det er især anbefalelsesværdigt at lægge vejen forbi en enkelt, der skiller sig ud fra de andre. Den smukke gotiske perle, Santa Maria della Spina. Her vil du både finde smukke linjer og en fascinerende baggrundshistorie.

Øverst på listen over nævneværdige steder, finder du dog kampanilen, som du måske bedre kender som ”Det skæve tårn i Pisa”. Det 55 meter høje marmortårn blev bygget i 1173 og begyndte allerede ved opførelsen at hælde, antagelig på grund af støbefejl i fundamentet. Herefter forsøgte man at rette de øvre etager op i takt med at man arbejdede videre på byggeprojektet. Helt lige blev det dog ikke, og tårnet forblev skævt ved projektets afslutning.

Eftertiden har været fyldt med mere eller mindre succesfulde forsøg på at rette tårnet op. I 1990 blev man nødt til at lukke området for publikum, da tårnet efterhånden hældte for meget, og man frygtede, at det ville tippe over. I løbet af 90’erne lykkedes det — blandt andet ved hjælp af store blyvægte og bortgravning af jord — at mindske hældningen med cirka 40 centimeter og dermed midlertidigt stabilisere tårnet. I 2000 kunne området atter åbne op for besøgende, der igen på klos hold kunne nyde tårnets smukke – om end lidt skæve — arkitektur.

Det Skæve Tårn befinder sig på Piazza dei Miracoli som del af et kirkekompleks, der foruden tårnet består af en blændende hvid domkirke, et dåbskapel samt kirkegården Camposanto.

En gåtur langs kanalen

Resten af Pisa by er også et visit værd. Langs kanalerne finder du byens sande liv, hvor du kan opleve ægte, italiensk stemning. Her kan du slentre langs hyggelige gader såsom Via S. Maria og Piazza dei Cavilieri. Et besøg Museo Nazionale di S. Matteo, der har en flot samling af keramik og skulpturer fra middelalderen er også anbefalelsesværdigt. I Pisa ligger desuden en af Europas ældste botaniske haver, der blev grundlagt i 1544 for at fremdyrke planter til medicinsk brug.

 

Pakkerejser til Italien, Pisa og den Toscanske Kyst

Udsigt over kanalen i Pisa

Den toscanske kyst — Viareggio, Forte dei Marmi, Livorno og Lucca

Den toscanske kyst løber fra Viareggio i nord til Piombino i syd. Kystlinjen bugter sig med høje klipper og med jævne mellemrum kan man være heldig at finde skønne bugter med badestrand og det fineste, hvide sand. Langs kysten ligger en perlerække af små historiske områder, hvor man også kan få fornøjelsen af hyggelige marinaer og havne.

Oprindeligt var kysten delt mellem de tre vigtigste etruskerbyer: Pisa, Volterra og Populonia. Det er også i disse byer, at etruskernes indflydelse står nærmest, både i historien og på spændende museer. Det er dog nogle andre byer og områder, der nu i stedet løber med opmærksomheden.

Oftest når man hører om den italienske riviera, tales der om rivieraen i Ligurien. Dog kan man påstå at dette udsagn er ikke fair, for i Toscana ligger det smukke Versilia-område. Her finder du Viareggio, kystens pulserende forlystelsescentrum. Byens lange, skønne sandstrande tiltrækker hvert år mange badeglade turister. Når dagen er ved at gå på held, kan du besøge et pulserende byliv med massevis af butikker, restauranter, cafeer samt et pulserende natteliv.

Pietrasanta og Forte dei Marmi

I Versilia-området finder du også byerne Pietrasanta og Forte dei Marmi. Pietrasanta har historisk set altid været et mødested for kunstnere fra hele verden. Dette er grundet byens placering ved de Apuanske Alper, der er en af de store kilder af marmor i Italien. Michelangelo var blandt de første kunstnere, der opdagede dette, og meget materiale til hans skulpturer kommer altså fra Pietrasanta.

I mere moderne tid har kunstnere som Fernando Botero, Henry Moore og Hanneke Beaumont bosat sig her. Det danske islæt i byen består af Jørgen Haugen Sørensen og Flemming Sørensens indflydelse. Udover kunst kan man nyde den øvrige italienske kultur. I Pietrasanta og omegn findes mange gode madsteder, som Enoteca Marcucci, Gatto Nero og La Dogana.

Et stenkast længere ude mod kysten ligger Forte dei Marmi, der er en af Italiens mest prestigefyldte og eksklusive badebyer. Byens status er svær at overse, da området bliver præget af diplomater og kendissers store, luksuriøse ejendomme. Både Giorgio Armani, Andrea Bocelli og mange andre berømtheder har deres sommerhuse i området.

Italienerne strømmer til de fantastiske strande hver sommer. Byen står – med sin luksus og overdådighed – nærmest i kontrast til kunstneriske Pietrasanta. Området i denne del af Toscana byder på mulighed for flere dages oplevelser. Både Pisa og Lucca er let tilgængelige i bil, og øen Elba kan besøges via færge. Udover marmorbruddet i Pietrasanta, finder man også Carrara. Her fik både Michelangelo og Leonardo da Vinci også fik deres marmor.

 

Pakkerejser til Italien, Den Toscanske Kyst

Elba og den toscanske kyst

Livorno og Lucca

Du behøver ikke befinde dig længe i Livorno, som du finder længere sydpå, for at opdage, at det er en havneby ud over det sædvanlige. Byens historie har i århundreder knyttet sig tæt til flåden og det maritime liv. Det var dog først i 1500-tallet, da Medici-slægten blandede sig, at byen for alvor fik vokseværk.

Byen blev tegnet ud fra Mediciernes vision for ”den perfekte by” med alt, hvad det indebærer. Når du bevæger dig gennem Livorno, vil du derfor se mange levn fra de store tanker, som Medicierne har gjort sig, især når det kommer til at sikre byen mod uvelkomne fremmede. Her kan du både besøge den gamle fæstning, Fortezza Vecchia (tidligt 14. århundrede) samt den nyere, Fortezza Nuova-Livorno (1590-1604). Selve bydelen har form som en femkastet bastion, der bliver omgivet af kanaler og broer, der danner forbindelse til nyere dele af byen.

En by, der ligeledes har et imponerende fæstningsværk, er Lucca. Luccas forsvarsmure er et flot syn, opført i typisk renæssancestil. Inden for disse mure venter en by, du sent vil glemme. Lucca er en by med karakter. Her finder du mange skønne gader som Via Fillungo og Guinigi men det er især byens torv, Piazza del Mercato, som du skal lægge mærke til.

Pladsen blev i antikkens tidsalder anvendt som et amfiteater, en tradition, der har resulteret i pladsens ovale form. Byens centrum finder du dog omkring Piazza San Michele. Her finder du masser af liv og ikke mindst kirken San Michele in Foro samt katedralen, Il Duomo. Il Duomo har en særpræget asymmetrisk facade, der i den grad fanger øjet. I San Frediano kirken ikke langt derfra, finder du desuden nogle skønne mosaikker.

Napoleons Elba

Længst sydpå på Toscanas kyststrækning finder du byen Piombino samt øerne Elba og Giglio. Elba og Giglio er de absolut største øer i det toscanske øhav. Hvis du sejler fra Piombino eller den lille by Porto San Stefano, vil det tage omkring en times tid at slå vejen forbi en af øerne. Tilsammen danner de to øer nationalparken Parco Nazionale Arcipelago Toscano. Det omfatter også det omkringliggende hav, der gemmer på et rigt marinebiologisk liv.

Elba er på størrelse med Bornholm og præges på samme måde af klippelandskab. På Elba bliver kyststrækning dog lejlighedsvis brydt af små bugter og hvid sandstrand. På Elba finder du mange snorlige vinmarker og smukke middelalderbyer samt et helt usædvanligt klima, hvis milde temperaturer danner grobund for ikke mindre end 60 forskellige vilde orkidéarter.

Når du alligevel er på Elba, er det oplagt at besøge Napoleons to residenser, som han boede i efter at være blev sendt i eksil efter slaget ved Leipzig i 1813.

Spinner Indlæser...

Regioner i Pisa og den toscanske kyst

Billeder

Send forespørgsel på rejse

Har du spørgsmål eller vil du gerne booke en rejse? Send din forespørgsel via formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

  • DD slash MM slash YYYY
  • DD slash MM slash YYYY